Opatija: Otvorena Konferencija o transgraničnoj suradnji

U Opatiji je danas počela Konferencija o transgraničnoj regionalnoj suradnji u organizaciji Primorskogoranskog savez (PGS), na kojoj sudjeluju predstavnici deset regionalnih stranaka iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, te Slovenije.

Predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš otvarajući skup kazao je da je prekogranična regionalna suradnja jedna od najaktualnijih europskih političkih tema, a ovom konferencijom želi se unaprijediti odnose između regija i država s područja jugoistočne Europe na putu integracija u Europsku uniju.

Ministrica europskih integracija RH Kolinda Grabar Kitarović je istaknula da je razvoj svakog pojedinog područja okosnica razvoja države te da je regionalni razvoj prioritet i sadašnje hrvatske Vlade i EU. Ustvrdila je da bi regije trebale biti središta razvoja nakon ulaska Hrvatske u EU, odnosno dobiti mogućnost pristupa namjenskim fondovima za razvoj takvog tipa.

Ministrica Grabar Kitarović je rekla da Hrvatska daje doprinos stabilizaciji i održivom razvoju država na području jugoistočne Europe te da daje podršku zemljama s ovog područja na putu ulaska u EU. Istaknula je prekograničnu suradnju pograničnih hrvatskih županija kao mogućnost pozitivnog djelovanja na okolne, manje razvijene županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina upozorio je na, kako je rekao, dugoročnu hrvatsku politiku koja nije stimulirala regionalni razvoj. Rezultat toga je, između ostaloga, kako je naveo Komadina, neujednačen razvoj zemlje čije su posljedice depopulacija i nazadovanje gospodarstva u nekim područjima. Izlaz je u regionalizaciji i prekograničnoj suradnji, ustvrdio je.

Okupljene su pozdravili i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, te istarski župan Ivan Jakovčić. Jakovčić je ustvrdio da ustavna određenja Hrvatske o decentralizaciji nisu prenijeta u zakone te da decentralizacija u Hrvatskoj nije ni započeta, ocijenivši da su u toj situaciji županije gotovo nepotrebne.

Konferencija se nastavlja izlaganjima predstavnika Hrvatskog sabora, potpredsjednice Vesne Pusić, predsjednika Odbora za eurointegracije Nevena Mimice i za vanjsku politiku Nikole Ivaniša, kao i čelnika regionalnih stranaka sudionica konferencije, a završava sa radom sutra.

(Hina) xdsil xdd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara