Opatija: Počeo seminar za novinare pripadnike nacionalnih manjina

SEMINAR za edukaciju mladih novinara, pripadnika nacionalnih manjina, na kojem se oni pripremaju za televizijske programe na jezicima manjina, počeo je danas u Opatiji, u organizaciji Hrvatske televizije, Savjeta za nacionalne manjine i Međunarodnog centra za edukaciju novinara.

Prvi u ciklusu od triju seminara otvorili su potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Siniša Tatalović i privremeni urednik informativnog programa HTV-a Nikola Kristić.

Savjet za nacionalne manjine i HTV sklopili su krajem 2003. godine ugovor o financijskoj potpori za pripremu programa na jezicima nacionalnih manjina. HTV-ova Redakcija za nacionalne manjine izradila je u lipnju iste godine projekt, čiji je krajnji cilj da pripadnici 14 nacionalnih manjina dobiju mjesečne 20-minutne emisije.

U početnoj fazi krenulo bi se s programima na jezicima za koje se Republika Hrvatska, potpisavši Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, obvezala da će ih štititi. U skladu s tim, seminar koji je danas počeo, pohađa 11 polaznika, pripadnika nacionalnih manjina ili onih koji poznaju jezik i kulturu Talijana, Mađara, Čeha, Slovaka, Rusina, Ukrajinaca i Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najesen, nakon što završe sva tri seminara, počet će se emitirati program na jezicima tih manjina u okviru HTV-ove emisije Prizma, a najboljim polaznicima seminara HTV će pružiti mogućnost honorarnog rada u toj redakciji.

Na seminarima mlade će se novinare upoznati sa specifičnostima televizijskog novinarstva i načinom rada u redakciji za nacionalne manjine HTV-a. Predavat će novinari, urednici, redatelji, snimatelji i montažeri informativnog programa HTV-a te predavači studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti i Sveučilištu New Mexico.

Seminar završava s radom 21. svibnja.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara