Opatija: Radionica o socijalnoj zaštiti

OSNOVNI je cilj Reforme socijalne skrbi u Hrvatskoj prijelaz iz pasivne u aktivnu socijalnu državu, kazao je danas ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović u Opatiji na Drugoj radionici Projekta socijalne zaštite ´Reforma sustava socijalne skrbi u Hrvatskoj´.

Projekt Reforme sustava socijalne skrbi počeo je u travnju 2002.

Reforma obuhvaća fiskalnu decentralizaciju, bolju usmjerenost socijalnih davanja, bolje socijalne usluge, upravu, suradnju s nevladinim udrugama i način praćenja siromaštva.

Šest savjetodavnih timova izrađuje nacrt novih propisa u tom području: tim za socijalnu pomoć, za socijalne usluge, za zapošljavanje i radnu politiku, za decentralizaciju i fiskalna pitanja, za poboljšanje praćenja siromaštva, za upravno jačanje, računalne tehnologije i baze podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oko 150 sudionika radionice, predstavnika socijanih ustanova, državne uprave, sindikata i udruga u tri dana slušat će Drugo privremeno izvješće savjetodavnih timova koje vodi Andrew Swithinbank iz Europskog instituta za socijalne usluge pri Kentskom sveučilištu u Canterburyu.

Novom socijalnom politikom država više ne smije imati monopol na socijalnu politiku te je potrebno više osobne brige za vlastitu socijalnu sigurnost, kazao je ministar Vidović. Dodao je da su pojedina savjetodavna rješenja ´male revolucije´ u sustavu socijalne skrbi, da su izdvajanja za socijalnu skrb velika, ali da zbog skupoće sustava manje novca dobiju najpotrebitiji.

Konačno izvješće savjetodavnih timova očekuje se u svibnju ove godine.

Danas i sljedeća dva dana bit će predstavljen rad pojedinih timova, sutra su na rasporedu rasprave, a u subotu zaključci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara