OPATIJA: SAVJETOVANJE O KAZNENOM ZAKONIKU KOJEG NEMA

Oko 400 pravnih stručnjaka okupilo se na trodnevnom tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu u Opatiji na kojemu raspravlja o Kaznenom zakonu (KZ) i njegovim izmjenama koje je Ustavni sud nedavno ukinuo.

Savjetovanje pravnika, XVI. po redu, najavljivano je s temom "Novi hrvatski Kazneni zakonik: stare dileme, novi sporovi i potpora javnosti", no Ustavni je sud, 27. studenoga, ukinuo izmjene KZ-a zbog formalne neustavnosti, odnosno jer nije donesen dovoljnom natpolovičnom većinom glasova svih saborskih zastupnika.

Izmjene KZ-a stupile su na snagu u srpnju ove godine, a trebao se početi primjenjivati od 1. prosinca.

Predsjednik Udruženja za kaznene znanosti i praksu Davor Krapac, ministrica pravosuđa Ingrid Antinčević Marinović i drugi sudionici savjetovanja ustvrdili su da bez obzira na neke prigovore izmjenama KZ-a ni jedan razboriti zakonodavac neće moći zaobići i zanemariti sva suštinska poboljšanja ukinutog zakona.

"Ukidanjem izmjena KZ-a Ustavni se sud prvi put umiješao u kaznenu politiku," rekao je Krapac. Ne dovodeći u pitanje nadležnost Ustavnog suda za ukidanje zakona koji nije donesen dovoljnom većinom glasova, Krapac je upozorio na proturječnost te odluke i mogućnost da neki suci tu odluku već primjenjuju iako nije objavljena u Narodnim novinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budući je odluka o ukidanju izmjena KZ-a donesena prije početka primjene izmjena, Krapac se upitao nije li Ustavni sud ukinuo nešto što je u stvari već bilo ukinuto voljom zakonodavca.

Krapac smatra da je izmijene KZ-a trebalo ukinuti s 1. prosincem, odnosno danom kada su se izmjene trebale početi primjenjivati.

Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović rekla je da je međunarodna zajednica kaznenu reformu u Hrvatskoj pratila sa zanimanjem, da su mnoga rješenja bila pohvaljena, a neka postala ogledna ne samo za tranzicijske, već i druge europske zemlje.

Ministrica smatra da će nova Vlada i ministar pravosuđa morati voditi računa o ukinutom prijedlogu kaznene reforme.

Oko 400 pravnih teoretičara, sudaca, državnih odvjetnika i odvjetnika i iduća će dva dana, među ostalim, raspravljati "o zakonu kojeg nema" u nadi da će, kako je rečeno, zakonodavac imati sluha za mišljenje struke prilikom budućih izmjena KZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara