Opatija: Završeni Dani hrvatskoga novinarstva

PREDSJEDNIK Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić Luce rekao je danas, na završetku Dana hrvatskoga novinarstva u Opatiji, kako toj profesiji "treba istina koja se dobro prodaje", te da "u trokutu koji čine vlasnik medija, novinari i publika treba stvoriti atmosferu u koju će se publika odreći novinara i medija koji lažu i nisu profesionalci".

Dvodnevni skup HND-a u opatijskome Međunarodnom centru za obrazovanje novinara završen je izlaganjima i raspravom s naslovom "Uloga novinara i vjerodostojnost medija".

Drago Hedl ocijenio je kako ugled novinarske profesije u Hrvatskoj nije osobit, a ključne točke na kojima se stječe ili ruši ugled te profesije su vjerodostojnost, objektivnost, profesionalnost, stručnost, odmak od politike i moralnost.

Saša Ljubičić rekao je da u struku treba vratiti vrednote građanskog novinarstva. Istaknuo je da je granica između tzv. ozbiljnog i žutog tiska sve manja i da se sve češće ne uvažavaju osnovna pravila struke, primjerice da se u izvješća uključe obje strane.

Lidija Carević govorila je o zapostavljanju provjerenih činjenica i istaknula kako vjerodostojnosti u novinarstvu gotovo nema, te da novinarima nedostaje solidarnosti i uvažavanja.

Božica Brkan je ustvrdila da je pri odabiru kadrova u novinarstvu vidljiva negativna selekcija, a Ante Gavranović da je dobrom novinaru najvažnije zadržati osobnost, kritičnost i kredibilitet.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O jučer održanoj Skupštini HND-a govorio je Ivan Zvonimir Čičak, ocjenjujući da su objavljena novinska izvješća o tom skupu loša i neprofesionalna.

Ocjeni o nepostojanju novinarskog ugleda pridružio se Marinko Ćavar, a Nevenka Špoljarić je rekla da je profesionalni ugled teško održati uz prazan želudac.

Božo Novak je rekao kako se kredibilitet novinara ne stvara sam od sebe. Dodao je kako veliku štetu čine mediji koji ne primjenjuju pravo na ispravak, a stajalište vlasnika da je najvažniji profit ocijenio je pogubnim za novinarstvo.

Sanja Kapetanić je istaknula da je motivacija za članstvo u HND-u upitna, te da to društvo mora štiti novinarsku kvalitetu, a novinare braniti od napada iznutra i izvana. Smatra da za novinare u državnim medijima dolaze teška vremena i da Društvo treba o njima skrbiti.

Vladimir Lulić rekao je da je u medijima sve prisutnija zloća koja prijeti prikriti istinitost.

U raspravi je još istaknuto da je potrebno "unaprijediti ulogu Novinarskog vijeća časti", te da ugled novinarske profesije ipak postoji jer ga osiguravaju ugledni i kvalitetni novinari.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara