Opći štrajk paralizirao Grčku

Dvadesetčetverosatni opći štrajk organiziran na poziv sindikalnih središnjica paralizirao je u srijedu javni i privatni sektor diljem zemlje, napose zračni i pomorski promet.

Poziv za štrajk uputile su moćna Glavna konfederacija grčkih radnika (GSEE, 600.000 članova) i Savez dužnosnika (Adedy, 200.000 članova), pošto je vlada odbila da 11. svibnja, dan na koji se trebala prenijeti proslava 1. svibnja, proglasi neradnim danom.

Dvije grčke zrakoplovne tvrtke Olympic Airlines i Aegean Airlines imaju samo jedan let za svako odredište, a zračni bi promet trebao biti prekinut od 9.00 do 13.00 sati po GMT-u zbog obustave rada kontrolora leta.

Javni prijevoz u Ateni bio je gotovo paraliziran, brodovi su ostali u lukama, dok je Korintski kanal zatvoren na 24 sata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije izišao nijedan dnevni list, škole ne rade, kao ni upravne službe, banke, bolnice, državni operater za telekomunikacije OTE i distributer električne energije. U zemlji je bilo nekoliko prekida u dopremi struje.

Dvije sindikalne središnjice zatražile su u peticiji da se donesu mjere za suzbijanje nezaposlenosti i troškova života, za povećanje mirovna, kao i za održavanje referenduma o europskom ustavu koji je prihvaćen u parlamentu 19. travnja.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara