Opći štrajk svih talijanskih novinara

Danas štrajkaju svi talijanski novinari tako da nema radio, televizijskih, agencijskih vijesti, a sutra, u subotu, na kioscima neće biti novina.

Nacionalni sindikat novinara sazvao je štrajk protiv izdavača koji ne žele za 2 posto povećati uplate u novinarski mirovinski fond, te za veću slobodu informiranja. Današnji je štrajk novinara je drugi od ukupno tri najavljena. Prvi je održan 16. studenog, danas je drugi 24-satni štrajk, odnosno novinari će započeti raditi sutra u 7 sati, a datum trećega treba još odrediti, ovisno o držanju saveza izdavača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izdavači su u posebnom priopćenju objavili kako je štrajk nepotreban, jer je novinarski mirovinski fond u pozitivi i bit će tako još najmanje 20 godina sa sadašnjim postotkom uplata. Sindikat novinara upozorava i na gušenje slobode informiranja, jer su gotovo sve izdavačke kuće vezane uz velike ekonomske sustave, velika poduzeća, odnosno njihova su produžena ruka, pa novinari drže da im je ograničena sloboda izražavanja.

Novinarski sindikat talijanske radiotelevizije RAI, uz to što pristupa nacionalnom štrajku, obznanio je priopćenje u kojem traži od predsjednika domova što hitniju provedbu promjena u upravnom odboru RAI-a. Naime, trojica od petorice članova upravnog odbora podnijeli su ostavke, a predsjednik Zastupničkog doma, Pierferdinando Casini i predsjednik Senata, Marcelo Pera moraju donijeti odluku hoće li imenovati samo tri nova člana uprave u zamjenu za one koji su podnijeli ostavke, ili izabrati potpuno nove ljude i cijelu upravu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara