Općinski izbori u BiH stajat će pet milijuna eura

IZBORNO povjerenstvo Bosne i Hercegovine donijelo je u četvrtak odluku da se općinski izbori u toj zemlji održe 2. listopada.

Predsjednica Izbornog povjerenstva BiH Lidija Korać kazala je novinarima u Sarajevu kako će se te prve subote u listopadu birati novi sastav općinskih vijeća u 142 općine uključujući tu i skupštinu distrikta Brčko te gradsko vijeće Mostara i gradsku skupštinu Banja Luke.

"Najznačajnija novina je to što će glasači ovoga puta neposrednim i tajnim izjašnjavanjem moći birati načelnike općina", kazala je Korać.

Prema procjenama Izbornog povjerenstva, provedba ovogodišnjih općinskih izbora u BiH trebala bi stajati deset milijuna konvertibilnih maraka (oko pet milijuna eura).

Izmjene izbornog zakona odnosno odluka da se načelnici općina biraju neposredno povisit će troškove za cijenu tiskanja dodatnog kontigenta glasačkih listića što će stajati oko 150 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Korać je istaknula kako će se, za razliku od prethodnih godina, glasački listići ovoga puta sigurno tiskati u BiH.

Voditelj misije OESS-a u BiH Robert Beecroft kazao je kako ovogodišnji općinski izbori imaju veliko značenje jer ih po prvi puta nakon Daytona u cjelosti organiziraju i financiraju domaće vlasti.

On je pozvao općine da stoga ozbiljno shvate svoje financijske obveze vezane za provedbu izbora istaknuvši kako ovoga puta neće biti nikakve inozemne financijske pomoći.

Do sada je tek 38 od 142 općine osiguralo novac za provedbu izbora a 60 je općina usvojilo godišnje proračune bez predviđenih izdvajanja za ove namjene.

Sukladno Izbornom zakonu BiH, krajnji rok za registraciju birača je 17. lipnja a političke stranke popise svojih kandidata moraju podnijeti najkasnije do 29. lipnja.

Prvi preliminarni rezultati izbora trebali bi biti poznati u roku od 24 sata po zatvaranju birališta a konačni u razdoblju od 20. listopada do 1. studenog.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara