OPEC nije promijenio proizvodne kvote

MINISTRI članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC-a) odlučili su u nedjelju na izvanrednom sastanku u Beču zadržati postojeće proizvodne kvote sirove nafte.

Proizvodne kvote od početka ove godine iznose 27 milijuna barela na dan, rekao je novinarima predsjednik Konferencije OPEC-a, kuvajtski ministar nafte Fheik Ahmad Fahad AL-Ahmad AL-Fabah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na novinarsko pitanje, koja je poruka Konferencije, kuvajtski ministar nafte je odgovorio kako se nada da će odluka pomoći stabilizaciji tržišta i cijena nafte, koje su u posljednje vrijeme jako visoke. Također je izrazio strah, ako se cijene povećaju na 50 ili 60 dolara po barelu, da će to biti katastrofa za međunarodno gospodarstvo, koje pokazuje znakove oporavka.

Poticaj porastu cijena nafte na svjetskom tržištu pripisuje se napetosti u Iraku, zatim Bliskom istoku kao i većoj potražnji zbog hladnoće na početku godine, ali također i povećanoj potražnji sirove nafte iz SAD-a, Kine i Japana. Kuvajtski je ministar ujedno izrazio nadu da će irački izbori pomoći stabilizaciji te zemlje.

Naredni sastanak OPEC-a održat će se 16. ožujka u Ashvahanu u Iranu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara