OPERACIJA KONDOR: SUDAC ISPITAO PINOCHETA

Bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta ispitao je u subotu u Santiagu sudac Juan Guzman Tapia u skopu istrage o zločinima počinjenim tijekom operacije Kondor, programu eliminacije političkih protivnika koji su pokrenule južnoameričke diktature tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća. L

Nakon što je tijekom 45 minuta saslušavao Pinocheta, koji je bio na vlasti između 1973. i 1990 nakon vojnog udara, sudac je otišao i nije dao izjave za tisak.

Sudac Guzman je ispitivao Pinocheta o ubojstvima i nestancima u sklopu Operacije Kondor koju su organizirale tajne službe Argentine, Bolivije, Brazila, Čilea, Paragvaja i Urugvaja. Tijekom te operacije nestale su stotina osoba.

Odvjetnici bivšeg diktatora dva su puta postigli odgodu ispitivanja 6. i 9. rujna, kada su osporili nadležnost suca Guzmana i zatim su tražili liječničke preglede prije nego njihov klijent da izjave pred sudom.

Ali 16. rujna Vrhovni sud Santiaga potvrdio je suca koji pokušava osuditi Pinocheta od siječnja 1998., od prve tužbe za genocid i ubojstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon subotnjeg ispitivanja sudac može zatražiti liječničke pretrage ili optužiti generala Pinocheta za zločine koje su počinili njegovi tajni agenti koji su sudjelovali u provedbi Operacije Kondor.

Odvjetnik u građanskoj parnici Eduardo Contreras izjavio je da će u ponedjeljak tražiti Pinochetovo uhićenje i pokretanje procesa.

Nedavno je drugi sudac ispitivao Pinocheta u vezi s njegovim tajnim računima u Sjedinjenim Državama na koje je, prema podacima povjerenstva američkog Senata, prebačeno između 4 i 8 milijuna dolara.

(Hina) xtm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara