Opet kreće Bandićev cirkus

Opet kreće Bandićev cirkus

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

MILANU BANDIĆU stvarno je dojadilo biti gradonačelnik Zagreba.

Prije dvije pokušao je pobjeći na Pantovčak, ali je u drugom krugu predsjedničkih izbora izgubio od Ive Josipovića.

Danas nastoji pobjeći u Hrvatski sabor, što se iz ove perspektive čini kao puno lakša zadaća, samo kad ne bismo imali na umu činjenicu da Bandić zapravo ne voli sjediti u parlamentu.

Iako je prošao na izborima za još aktualni saziv Sabora, on je ipak odlučio ostati u fotelji gradonačelnika, dok je zastupničku fotelju prepustio Davoru Bernardiću. Sada, pak, kreće iznova u parlamentarnu utrku.

Oranje i kopanje

"Spreman sam zasukati rukave, pljunuti u šake i zaorati brazdu i zagaziti u blato", rekao je Bandić na predstavljanju kandidature na zagrebačkom Bundeku, održanom na prvom nevremenu u protekla dva mjeseca.

"Nitko bolje od mene ne može zaorati u ljudske probleme", pohvalio se Bandić. "Želim biti na čelu rada i radnika, nezaposlenih, umirovljenika i mladih. Želim im vratiti perspektivu!".

I tako, cirkus kreće ispočetka. (Ne Barnumov, nego Bandićev.)

Ovoga puta nije ranom zorom otrčao na Sljeme, ali je govorio da će orati i kopati za Hrvatsku. U predsjedničkoj kampanji prezentaciju je održao u sedam ujutro, u ovoj parlamentarnoj ipak u podne.

Gacanje po blatu

Prije dvije godine hvalio da se da je "već uzorao pola njive dok njegovi protukandidati još trljaju oči od spavanja". Ovoga petka najavio je da je "spreman zasukati rukave, pljunuti u šake i zaorati brazdu i zagaziti u blato".

Nije otkrio program i nije govorio tko će još biti na njegovoj listi za Sabor, baš kao što nije imao pojma što bi radio kao predsjednik Republike. Jedino ono što zna jest ponavljati kako "dosadašnja elita ne nudi rješenja".

I dok se na prošlim izborima mahnito zatrčao sa Sljemena kao Forest Gump, na ovima je odlučio biti postojan kao Blek Stijena. Samo još mora smisliti tko će mu biti Rodi i profesor Okultis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom, ništa se nije promijenilo. Osim što Bandić u protekle dvije godine još nije završio u zatvoru, unatoč činjenici da se Uskok prije predsjedničkih izbora hvalio da protiv zagrebačkog gradonačelnika vodi dvadesetak istraga.

Tucanje kamenja

Zato možda sada neće biti kasno da se neka od njih konačno zaključi. Zapravo, kad se malo bolje pogleda riječi poput "Bandić, stijena, zasukani rukavi, pljuvanje u šake" neodoljivo asociraju na kažnjeničko tucanje kamenja na Golom otoku.

Ali sad ozbiljno. Milan Bandić ostvaruje obećanje koje je dao nakon gubitka predsjedničkih izbora. Odlučio je kapitalizirati onih osamsto tisuća osvojenih glasova. Samo, nažalost, to nisu bili njegovi glasovi, već glasovi desnice čiji on više nije kandidat. Bio je to samo onda kad nije bilo ni jednog drugog.

Danas Bandić nije ni kandidat SDP-a, a mogao bi biti skriveni adut HDZ-a. Mogao bi poslužiti kao skriveni rezervoar glasova vladajuće stranke koja nikada u proteklih osam godina nije izustila njegovo ime u kontekstu političke borbe ili borbe protiv korupcije.

Klesanje Isusa

Iako to nije želio otkriti, Bandić bi mogao biti jedna od bitnih točaka populističke osovine, zajedno s Jambom, Kerumom i nekim drugim ridikulima. Mogao bi biti stijena od koje će Kerum isklesati svog Isusa na Marjanu, a Jambo ga potom nekome skupo prodati. Ili tako nekako.

Ili bi se jednostavno mogao ogrebati za zastupnički imunitet u vrijeme kad više nije nijednostavno zadržati taj imunitet. Uglavnom, nije sretno vrijeme za Bandića.

To se najbolje vidjelo ovoga petka na Bundeku. Kiša pljušti, Bandić mora i usamljen, nigdje nikog, pa čak ni ljudi s njegove liste. Počastio je novinare kavom na cičoj zimi, pa osobno podmirio račun na šanku. Baš nekako žalosno.

Todorićeve jabuke

Na Sljemenu je barem bio neki muving. Na Bundeku nije bilo čak ni Todorićevih jabuka.

I zato se čini, kako je krenulo, da je ovo Bandićeva zadnja šansa da pobjegne s mjesta gradonačelnika Zagreba. Zato je bolje da požuri.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara