Opljačkane i zapaljene prostorije srpskog društva u Splitu

PROSTORIJE Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" u Splitu nepoznati vandali su opljačkali i pokušali zapaliti. Kako ovo nije prvi napad na društvo, njegovi članovi se boje da će se i sami naći na meti vandala, jer se u jednom ukradenom "Prosvjetinom" računalu nalazi popis i adrese članova društva.

Policija cijeli slučaj vodi kao krađu, kakve se svakodnevno događaju. Glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević-Gudelj za Index.hr je rekla da se incident dogodio u noći s petka na subotu kada je otuđena informatička oprema. Tapison na hodniku i biblioteci društva na adresi Kroz Smrdečac 9 poliven je zapaljivom tekućinom te je izgorio. Ukupna šteta procijenjuje se na 20 tisuća kuna.

Kako vandali nisu ostavili nikakvu uvredljivu poruku, a nisu ni pismeno ni usmeno članovima društva upućene prijetnje, Kraljević-Gudelj je kazala da se djelo kvalificira kao pljačka, te da nema naznaka koje bi upućivale na to da se radi o nacionalnoj nesnošljivosti.

Tajnik Društva Momo Rusić paljenje prostorije povezuje s obilježavanjem stradanja Vukovara, a, kako je izjavio za Novi list, nešto slično su i očekivali. Tvrdi da je "Prosvjeta" s problemima suočena otkao se uselila u gradski prostor, što je, dodaje, poruka da Srbi i njihova društva nisu dobrodošla.

Rusić kaže da im se svakodnevno uriniraju vrata, a djeca pri povratku iz škole udarju po prozorim i viču: "Bando Srpska".

Bivši predsjednik Društva Jovo Grkinić napad vandala naziva "širenjem hajke na Srbe u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji", jer se u jednom ukradenom računalu nalaze imena, kućne adrese i telefonski brojevi svih 19 članova "Prosvjete" iz grada i županije. Istaknuo je da se radi o članovima Gradskog i Županijskog vijeća.

(Foto: Novi list)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara