Oporba i HSS za proglašenje gospodarskog pojasa

VLADIN prijedlog da Hrvatska u Jadranu proglasi ekološko-ribolovnu zonu, što ga je danas u Saboru predstavio premijer Ivica Račan, podržali su SDP, Libra, HNS i LS, a HSS, kao i oporba, priklonili su se prijedlogu HSP-a da u Jadranu treba proglasiti isključivi gospodarski pojas.

HSS poziva na konsenzus oko proglašenja gospodarskog pojasa, pa je Luka Trconić predložio "kompromisno rješenje" da se u Saboru glasuje o Vladinu prijedlogu, ali da se predložena ribolovna i ekološka zona preimenuje u isključivi gospodarski pojas s istim sadržajem, koji, smatra, ima veću pravnu težinu.

"Hrvatska mora bez ikakvog kompleksa konzumirati pravo koje joj daje UN-ova Konvencija o pravu mora", ocijenio je Luka Trconić (Klub HSS-a).

Da Hrvatska, kao i niz drugih zemalja, ima suvereno pravo proglasiti gospodarski pojas, smatra i Ivo Sanader (HDZ).

Svjestan da će negativnih rekcija biti, Sanader poručuje da postoje trenutci u kojima se mora preuzeti rizik.

Mato Arlović (Klub SDP-a) ocijenio je pak da bi proglašenje gospodarskog pojasa Hrvatsku stavilo u nepovoljan međunarodni položaj, te upitao "ne predlažu li to neki upravo da bi Hrvatska ostala tamo gdje jest, izvan EU".

Oporba i HSS-a ocijenili su da proglašenje ekološko-ribolovne zone ne bi Hrvatskoj jamčilo kvalitetnu zaštitu na moru, jer se ta odluka temelji na običajnom pravu, a ne na međunarodnim konvencijama, kao što je slučaj s gospodarskim pojasom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorili su na opasnost ako susjedne zemlje odluče ne poštivati hrvatsku zaštićenu zonu, što bi im se, tvrde, moglo tolerirati jer ne krše međunarodne konvencije.

Pozivima na konsenzus oko nacionalnog interesa, priključio se i Dražen Budiša (Klub HSLS-a). Ako kroz svoje političko predstavništvo postignemo konsenzus o vitalnim interesima, onda ćemo te interese i ostvariti, ali ako se to jedinstvo ne ostvari, naša će vanjska politika biti politika "europskih pudlica koje obilaze europske prijestolnice da bi ih se tapšalo po ramenu", poručio je Budiša, najavivši da mu je to posljednji govor u Saboru.

Miroslav Rožić (Klub HSP) lažnom je ocijenio dilemu "gospodarski pojas ili EU", koja je, tvrdi, izmišljena u svrhu zastrašivanja javnosti i ucjenjivanje saborskih zastupnika.

Damir Kajin (Klub IDS-a) smatra pak da je, što god Sabor izglasao, Hrvatska u teškoj situaciji, u koji su je, kaže, dovele stranke vladajuće koalicije.

"Koalicijske stranke vode jedna protiv druge predizbornu kampanju, preko gospodarskog pojasa i drugih bitnih vanjskopolitičkih pitanja", ustvrdio je Kajin, najavljujući da će IDS glasovati po principu "kud svi Turci tud i mali Mujo", odnosno da će podržati proglašenje gospodarskog pojasa ako se s tim složi većina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara