Oporba kritizira prijedlog zakona o državnim potporama

SABORSKA oporba kritizirala je danas predloženi zakon o državnim potporama, kojim se sustav državnih potpora kani usuglasiti s onim u EU, prozivajući Vladu da nije definirala taj sustav, da potpore dijeli neravnomjerno i tako šteti hrvatskom gospodarstvu.

Oporba drži da se državne potpore dijele bez ikakve kontrole, neravnomjerno i bez strategije, i to uglavnom područjima (sredinama) u kojima su na vlasti stranke iz vladajuće koalicije na državnoj razini.

Josip Leko (SDP) Vladu proziva da nema osmišljenu strategiju gospodarskog razvoja te da stoga ne može imati ni strategiju ili program državnih potpora i projekata. Stoga predlaže da se rasprava o prijedlogu toga zakona, čije donošenje Vlada predlaže po hitnom postupku, proglasi prvim čitanjem, te da se, temeljem iskustava članica EU, jasno razrade ekonomske mjere za jačanje gospodarskih grana i podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Klub HSS-a protivi se predloženom zakonu jer, po riječima Božidara Pankretića, sustav državnih potpora nije definiran, potpore se dijele neravnomjerno i bez ikakve kontrole.

"Sada ćemo imati zakon, ali će stradati naše gospodarstvo", kazao je Pankretić.

Damir Kajin (IDS) smatra da se prije zakonskih propisa mora promijeniti praksa, po kojoj se državne potpore u najvećoj mjeri daju sredinama u kojima su na vlasti stranke koje podržavaju vladu.

Kako bi se otklonila svaka sumnja u manipulacije državnim potporama, Kajin predlaže da čelnog čovjeka Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, koja bi, po predloženom, davala prethodno odobrenje za svaki zakonski prijedlog koji sadržava državne potpore, imenuje oporba.

Tonči Tadić (HSP) smatra da se Agenciji daju prevelike ovlasti, da se izuzima svaka nadležnost Sabora oko državnih potpora, pa najavljuje da njegov klub neće dići ruke za predloženi zakon.

Klub HDZ-a, pak, podržava zakon, a Zdravko Sočković vjeruje da će državne potpore njime opravdati svoju svrhu - pomoći hrvatskom gospodarstvu, posebno razvojnim granama koje ovise o potporama.

Zastupnički klubovi podijeljeni oko potpore novom zakonu o sudovima

Zastupnički klubovi u Hrvatskom saboru podijelili su se večeras oko potpore prijedlogu novoga Zakona o sudovima HDZ i HNS, koji ima niz primjedbi, podržavaju zakon, SDP mu se protivi, dok SDSS potporu svoga kluba uvjetuje uvrštavanjem u zakon odredbi o obvezi proporcionalnog učešća sudaca iz redova nacionalnih manjina.

Vlada novim zakonom, među ostalim, predlaže osnivanje pravosudne inspekcije koja bi trebala nadzirati sudsku i pravosudnu upravu te osiguravati neometan rad sudova.

Svi suci, po predloženom, moraju podastrijeti podatke o svojoj imovini, morali bi se stalno profesionalno educirati, a njihov bi se rad ocjenjivao tajnim glasovanjem na matičnom sudu.

U cilju otvaranja sudova prema javnosti predlaže se ustrojavanje glasnogovornika na sudovima, otvara se mogućnost osnivanja posebnih, specijaliziranih sudova za određena područja, dok se zabranjuje svaki pokušaj utjecaja na sudske odluke.

Uveo bi se institut prava na suđenje u razumnom roku na način da bi se građani, nezadovoljni dugotrajnošću sudskog postupka, mogli žaliti neposredno višem sudu, sve do Vrhovnog suda, koji bi tada požurivao postupak.

Od četiri kluba koji su sudjelovali u raspravi, jedini se zakonu usprotivio SDP-ov, ocjenjujući ga neambicioznim jer, kako je rekla Ingrid Antičević Marinović, ne rješava ključne probleme u sudstvu.

SDP-ova zastupnica smatra da će uvođenje instituta razumnog roka samo povećati broj zaostalih predmeta po sudovima i zatrpati ih, dok predloženom uvođenju pravosudne inspekcije zamjera to što, kako kaže, nisu razrađeni objektivni kriteriji po kojima bi djelovala.

Nikola Vuljanić najavio je potporu HNS-a predloženom zakonu, ali i iznio niz primjedbi. Jedna od njih tiče se odredbi o zabrani utjecaja na sudske odluke, jer smatra da se zakonom mora točno propisati tko i kada može komentirati sudske odluke, što, ističe, nema veze s utjecajem na presude.

"Treba komentirati ono što smatramo lošim i nakaradnim, pa makar to bile i sudske odluke", kazao je Vuljanić.

Nenad Stazić (SDP) smatra da Vlada time želi ograničiti medijsko izvještavanje o sudskim postupcima, da sudske postupke želi držati dalje od javnosti, što smatra lošim za javnost i medijske slobode.

"Suci moraju suditi nepristrano, bez obzira na medijske napise. Ako su toliko ovisni o onome što piše u novinama, kao osobe nisu sposobni biti suci", smatra Stazić.

Emil Tomljanović (HDZ) uzvraća mu da namjera nije ograničiti medije u izvještavanju, već spriječiti utjecaj na sudske odluke i tako osigurati neovisnost sudbene vlasti.

Ratko Gajica je potporu SDSS-ova kluba predloženom zakonu uvjetovao uvrštavanjem u zakon odredbi iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina o obvezi proporcionalnog učešća manjinskih predstavnika u sudovima.

Sabor će raspravu o prijedlogu novoga zakona o sudovima nastaviti sutra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara