Oporba napala Kosoricu: Lošu poreznu reformu želite inaugurirati preko Sabora!

Tekst: L.J.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

U SABORU se danas raspravlja o novom setu antirecesijskih zakona, među njima o Zakonu o HRT-u, izmjenama Zakona o porezu na dobit i Zakona o porezu na dohodak.

"HRT se opredijelio za radnički referendum, a Vlada je zatim zaključila da će HRT biti 'naš ili ničiji servis'", zaključio je za govornicom IDS-ov Damir Kajin dodajući kako je svjestan toga da je HRT mastodont i da ga treba mijenjati, no ne naglo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Javnu televiziju ovim guramo u stečaj. A ona, kakva god da je, ipak je neusporedivo bolja od komercijalnih televizija", zaključio je Kajin.

Premijerka Jadranka Kosor, naravno, odbacila je Kajinove navode ističući kako je obećala smanjiti neporezna davanja, pa i pretplatu za HRT. Ponovila je kako je s vodstvom HRT-a dogovoren način na koji će se riješiti problem, kao i dugovanja HRT-a prema državi. "HRT će do 1. listopada imati plan restrukturiranja, a smanjenje pretplate ide od 1. studenog", kazala je Kosorica.

"Loša rješenja želite inaugurirati preko Sabora"

Oporba je također zamjerila Vladi što se važni zakoni poput izmjena Zakona o porezu na dobit i porezu na dohodak donose "preko noći", bez ozbiljne i detaljne rasprave o njima. "Radi se o zakonima koji zadiru u porezni sustav koji zahtijeva reformu. Ti se zakoni najavljuju dugo, a sada se Sabor tjera da preko noći donosi odluke o tome", istaknula je SDP-ova Žejka Antunović.

Slijedeći onu "napad je najbolja obrana", Kosorica je optužila oporbu kako je nije briga za krizu. "Ako tko misli da se na oporavku i očuvanju radnih mjesta ne treba raditi, onda je to njihovo legitimno pravo", kazala je.

"Kriza u Hrvatskoj traje već dvije godine, a do prije godinu dana Vlada nije ni priznala da nas je zahvatila", replicirala je Antunović dodajući kako se porezni sustav već dugo raspada, a iz Kosoričine Vlade nije dšao nijedan ozbiljan prijedlog reforme. "Loša rješenja želite inaugurirati preko Sabora", zaključila je Antunović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara