Oporba napustila sjednicu Odbora za rad, zdravstvo i socijalnu politiku

PREDSTAVNICI oporbe u saborskom Odboru za rad, zdravstvo i socijalnu politiku napustili su današnju sjednicu na čijem je dnevnom redu bila rasprava o izvješćima o poslovanju i rezultatima rada ravnatelja i Uprava KBC-a Zagreb i KB-a Merkur.

Sjednica je sazvana na poticaj petero oporbenih članova Odbora, no njegov predsjednik Marko Turić (HDZ) ocijenio je prije glasovanja o dnevnom redu da Odbor nije nadležan raspravljati o poslovanju bolnica, a rasprava bi prejudicirala odluke Upravnih vijeća o eventualnim smjenama ravnatelja.

S obzirom da Upravna vijeća tih bolnica nisu završila sve postupke u vezi usvajanja izvješća o poslovanju, predložio je da se sjednica održi nakon završetka postupaka, kada će se zatražiti svi relevantni podaci.

Zastupnica SDP-a Željka Antunović ustvrdila je da je Turić bio dužan pripremiti sjednicu, osigurati potrebne uvjete za raspravu, pripremiti materijale te pozvati predstavnike Ministarstva zdravstva i bolnica. Kako to nije učinio, najavila je da će se obratiti predsjedniku Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne želimo raspravljati o smjenama ravnatelja već o dvije oprečne teze koje su se pojavile u javnosti - tvrdnje Ministarstva zdravstva da bolnice posluju s neopravdanim gubicima te, s druge strane, tvrdnje ravnatelja da gubitaka nema", rekla je Antunović.

Turić je rekao da ne postoje materijali na temelju kojih bi se provela rasprava jer je ravnatelj KBC-a Zagreb tek jučer dostavio svoje očitovanje o poslovanju KBC-a Upravom vijeću.

Antunović mu je odgovorila da su službena financijska izvješća o radu bolnica svima dostupna u uredu Državne revizije.

Ljubica Lalić (HSS) i Davorko Vidović (SDP) odbacili su Turićevu tvrdnju da Odbor nije nadležan za raspravu o poslovanju bolnica, istaknuvši kako se radi o matičnom tijelu u čijem su djelokrugu i pitanja iz zdravstvene zaštite.

Nikola Ivaniš (PGS-HNS) kazao je kako ne razumije zašto Ministarstvo zdravstva nije iskoristilo sjednicu da obrazloži svoja stajališta i zahvaljujući HDZ-ovoj većini dobije potporu. On smatra da je zdravstvo u posljednje vrijeme postalo "sajam osobnih taština i ogledalo interesnih grupa u zdravstvenom sektoru".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara