Oporba nije došla na sjednicu saborskog Predsjedništva

NEDOLAZAK na današnje saborsko Predsjedništvo, čelnici oporbenih stranaka opravdali su HDZ-ovim odbijanjem da ispuni dogovor oko izmjena Poslovnika, a predsjednik Sabora Vladimir Šeks njihov je nedolazak stavio u kontekst skorih rasprava o proračunu, povjerenju ministru Žužulu, te raspisivanju predsjedničkih izbora.

Predstavnici klubova saborske većine, koji su bili na Predsjedništvu, suglasili su se da oporbene kolege ponovno pozovemo na zajednički sastanak, rekao je Šeks novinarima nakon sjednice Predsjedništva.

Pritom će, najavio je, pokušati postići konsenzus oko spornih pitanja u Poslovniku, te da se čim prije imenuje (novo) Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Oporba, kojoj je Šeks poslao pismeno očitovanje o izmjenama Poslovnika koje trebaju zajamčiti učinkovit rad Sabora, dolazak na novi sastanak uvjetuje pridržavanjem dogovorenog na sjednici Predsjedništva održanoj koncem listopada.

Ako (saborska većina) ispuni točke o kojima smo se dogovorili, spremni smo ići, izjavila je Vesna Pusić (HNS).

Čelnica HNS-a navodi da HDZ-ov, odnosno Šeksov odgovor, zapravo znači da od političkog dogovora o minimalnim, tehničkim pravilima funkcioniranja Sabora, postignutog u listopadu, neće biti ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sad je to pat-pozicija, kaže Pusić očekujući potez HDZ-a.

Na HDZ-u je, koji je uključen u četiri-pet afera, da bar u jednoj od njih - funkcioniranju Sabora, nešto ponudi, ističe Pusić.

Zlatko Tomčić (HSS) ocjenjuje da Šeksovo pismo oporbi govori da je propuštena mogućnost normalizacije i uspostave tolerantnih odnosa u Hrvatskom saboru.

Sva je odgovornost na HDZ-u i partnerima, kaže Tomčić koji upozorava da će EU Hrvatsku ocjenjivati i po stanju demokracije, a u nju, kaže, sigurno spada i rad Sabora.

Pravaš Miroslav Rožić cijelu situaciju sažima u uzrečicu operacija uspjela, pacijent mrtav.

Šeks procjenuje da današnji, neuspjeli dogovor, neće imati bitnih posljednica za normalan rad Hrvatskog sabora, te izražava uvjerenje da će se svi nesporazumi brzo izgladiti.

Poslovnik ostaje kakav je, na zastupnicima je da se primjereno ponašaju, kaže Šeks i poručuje da treba izbjeći "pretjerane napetosti" koje vode u situacije koje nisu primjerene civiliziranom ponašanju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara