Oporba Oreškoviću: Smijeni Crnoju i izbjegni blamažu i sramotu

Oporba Oreškoviću: Smijeni Crnoju i izbjegni blamažu i sramotu

Foto: Hina

SABORSKA oporba još je jednom pozvala premijera Tihomira Oreškovića da smijeni ministra branitelja Miju Crnoju te tako "izbjegne vlastitu blamažu i sramotu", na što su im iz HDZ-a odgovorili optužbama za "agresivnost i etiketiranje".

Peđa Grbin (SDP) ustvrdio je da je Crnoja, umjesto da odgovori na optužbe, javno iznosio neistinu o tome je li i kad podnio zahtjev za građevinsku dozvolu na zemljištu koje mu je dodijelio Grad Samobor, koliko dugo je prijavljen u tom gradu te kako je potrošio novac od kredita koji je dobio od Ministarstva branitelja.

"Već sama ta činjenica u demokratskoj državi, recimo Kanadi, bila bi dovoljna za njegovu smjenu", kazao je Grbin, zamjerajući premijeru Oreškoviću da javnosti nije ponudio nikakav odgovor na optužbe protiv njegova ministra.

"Odgovora nema jer premijer nije samostalan, ne smije ništa poduzeti bez prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka, onog istog za kojeg čujemo da opet prijeti nekakvim ratom na ulicama", rekao je Grbin i poručio premijeru da će, ako osobno ne riješi problem Crnoje, to učiniti Sabor na temelju inicijative zastupnika koalicije Hrvatska raste.

Budući da je postupak Crnojina opoziva već formalno pokrenut, Grbin je premijera pozvao da ministra smijeni prije saborske rasprave i "spriječi vlastitu blamažu i sramotu".

Richembergh: Košiću je očito opao rejting

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laburistica Nansi Tireli smatra kako je temeljno pitanje Crnojine moralne odgovornosti. "Gubimo strašno puno sati da bismo utvrdili je li netko zakonski dobio kućni broj, je li namjenski dobio kredit, je li ispoštovao ugovor s lokalnom zajednicom kao što su morali drugi branitelji, no temeljno pitanje je moralna odgovornost, a nju ne mogu ocijeniti ni vladini stručnjaci ni vanjski eksperti, nego osoba koja mora odlučiti – jesam ili nisam moralan", kazala je Tireli.

HNS-ovac Goran Beus Richembergh kazao je, pak, kako je nova vlada prije tjedan dana od Sabora dobila najviši mogući kredit. "Nismo mogli slutiti da će se u šest dana taj brod probušiti i da će taj kredit početi curiti kroz rupe", kazao je i ocijenio da je Vlada dovedena u iznimno neugodnu poziciju, a da je premijer Orešković "vezao konop oko vlastitih nogu".

Richembergh je podsjetio da je o Crnojinu slučaju vrh Vlade jučer raspravljao 11 sati te zaključio da će Vlada "iznimno teško funkcionirati jer joj ne funkcioniraju mehanizmi za donošenje odluka".

"Postavlja se pitanje gdje je sjedište Vlade, na Markovu trgu ili u Savskoj", rekao je. Napomenuo je i da je Crnojin novi ured u Ministarstvu branitelja blagoslovio sisački biskup Vlado Košić te ocijenio da je "Košiću očito pao rejting".

Ivan Šuker (HDZ) kazao je kako mu "ne pada na pamet ni braniti niti napadati Crnoju, jer to nije posao zastupnika". Oporbu je, međutim, prozvao za agresivnost i etiketiranje u proteklih 10-ak dana kroz koje, kaže, "nisu birali ni riječi ni vrijeme".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara