Oporba tvrdi da je falsificiran kvorum u glasovanju o nepovjerenju Žužulu, tražit će ponovno glasanje

TRI OPORBENA kluba u Hrvatskom saboru SDP, HSS i HNS, optužili su danas vladajuće da su lažirali kvorum u sinoćnjem glasovanju o njihovu prijedlogu da se ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu izglasa nepovjerenje, zbog njegove navodne umješanosti u "aferu Imostroj".

Za Žužulovu smjenu sinoć nije glasovao nitko, jer je oporba napustila Sabornicu, zbog činjenice da Šeks nije odobrio poimenično glasovanje.

Oporbenjaci danas tvrde da je Šeks, nakon njihova izlaska, falsificirao kvorum, odnosno da u Saboru nije bilo dovoljno zastupnika da bi se glasovalo o toj točki.

Predsjednici triju stranaka Ivica Račan (SDP), Vesna Pusić (HNS) i Zlatko Tomčić (HSS) na konferenciji za novinare, održanoj pred početak današnjeg zasjedanja Sabora, ustvrdili da je riječ o drugom slučaju falsificiranja kvoruma.

Prvi put se, kažu, to dogodilo pri imenovanju članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kad su brojači kvorumu pribrojali i zastupnike na odlasku, koji su predsjedničkom stolu bili okrenuti leđima.

Drugo falsificiranje kvoruma dogodilo se, kažu, sinoć, kad je izbrojano 79 zastupnika, koliko ih, tvrde, u sabornici nije moglo biti.

Oporba je zbog svega zatražila ponavljanje glasovanja o toj točki, a predsjednik Sabora Vladimir Šeks kazao je kako će o tomu razmisliti, a o svojoj odluci klubove će izvijestiti na popodnevnoj sjednici saborskog Predsjedništva, proširenoj predsjednicima klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O stvarnom broju zastupnika koji su nazočili jučerašnjem glasovanju o prijedlogu Žužulove smjene govorili su danas i saborski kuloari, u kojima se moglo čuti da HDZ ni teoretski nije mogao prikupiti kvorum.

Naime, kako su zastupnici i novinari danas preračunavali, čak i pod pretpostavkom da je u sabornici bilo svih 66 HDZ-ovaca i pet zastupnika nacionalnih manjina, za kvorum (77) bi morali skupiti još šest zastupnika.

No, manjinac Jene Adam tvrdi da, zbog grlobolje, nije nazočio glasovaju, a ostali zastupnici svjedoče da u sabornici nije bilo ni Zdenke Čuhnil.

U dvorani su, uz HDZ-ovce, u vrijeme utvrđivanja kvoruma ostala su dvojica HSP-ovaca Ante Đapić i Vladu Jukić, DC-ovac Frano Piplović, nezavisni Ivo Lončar te HSU-ovac Silvano Hrelja, što, pribroji li se i Vilim Herman, koji je, po vlastitom svjedočenju, izvan sabornice bio "većim dijelom tijela", čini ukupno 75 zastupnika.

S Obzirom da u SDSS-u tvrde da glasovanju nije nazočio niti jedan od njihovih zastupnika, da u Saboru nije bilo ni HSLS-ovaca, a da je u glasovanju sudjelovao samo jedan zastupnik HSU-a, nejasno im je kako su brojači s galerije mogli izbrojati čak 79, a potom i 78 nazočnih, nakon izlaska Vilima Hermana.

Saborski brojači pak oštro odbacuju optužbe o lažiranju kvorma, te pojašnjavaju da u nazočne broje sve zastupnike koji se u trenutku utvrđivanja kvoruma nađu u sabornici, bez obzira jesu li na svom mjestu ili na odlasku.

Na konferenciji za novinare, predsjednici triju klubova - predlagatelja Žužulove smjene, najavili su da će tražiti da se o njihovu prijedlogu glasa ponovno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara