Oporba u Venezueli predala potpise za referendum protiv Madura

Oporba u Venezueli predala potpise za referendum protiv Madura

Foto: FAH

VENEZUELSKE izborne vlasti su u utorak prihvatile većinu od 1,8 milijuna potpisa koje je predala oporba radi organiziranja referenduma za opoziv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, što je prvi korak na dugom putu koji bi se mogao završiti novim izborima. Državno izborno povjerenstvo (CNE) je na sastanku s koalicijom Stol za demokratsko jedinstvo (MUD), većinskom u parlamentu, potvrdilo 1,3 milijuna potpisa, objavila je oporba, a za pokretanje postupka bilo je potrebno najmanje 200.000 potpisa.

"Imamo potpise, imamo ih šest puta više nego što je potrebno za organiziranje referenduma o opozivu", izrazio je zadovoljstvo pred novinarima glasnogovornik MUD-a Jesus Torrealba.

Sada će potpisnici, ili dio njih, morati osobno, otiskom prsta, potvrditi svoj izbor po proceduri koju će CNE potanje izložiti u srijedu, rekao je Torrealba. Zatim će trebati u tri dana prikupiti 4 milijuna potpisa kako bi se mogao raspisati referendum.

U utrci s vremenom


Oporba desnog centra vodi utrku s vremenom jer provede li se referendum do 10. siječnja 2017. moći će isprovocirati nove izbore. U protivnom će Madura samo zamijeniti njegov potpredsjednik.

Ovo prvo 'zeleno svjetlo' dolazi nakon novih prosvjeda oporbe u utorak u kojima je policija suzavcem rastjerivala prosvjednike u Caracasu koji su se uputili prema uredu CNE-a tražeći referendum.

Venezuela, zemlja bogata naftom, na rubu je sloma, razdirana političkim ratom između parlamenta koji kontrolira oporba i socijalističke vlade i gospodarskom krizom koju prati nestašica hrane, lijekova i električne energije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara