Oporba Venezuele prikupila dovoljno potpisa za opoziv predsjednika Madura

Oporba Venezuele prikupila dovoljno potpisa za opoziv predsjednika Madura

Foto: Hina

OPORBA Venezuele prikupila je dovoljno valjanih potpisa za sljedeći korak prema referendumu o opozivu predsjednika Nicolasa Madura, rekli su predstavnici oporbe, prenose agencije.

Više od 400.000 glasača ratificiralo je svoje potpise koje su otiskom prsta dali na peticiju", rekao je oporbeni čelnik Henrique Capriles.

"Provjereno je ukupno 409.313 potpisa, unatoč svim zaprekama", rekao je bivši predsjednički kandidat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najmanje je 195.771 potpisa, ili 1 posto registriranih glasača, potrebno za sljedeći korak u procesu, prema državnom izbornom vijeću.

Sljedeći korak bio bi da izborno vijeće službeno odobri te potpise i postavi krajnji rok za drugu peticiju, za koju je potrebno 20 posto glasača ili oko 4 milijuna potpisa, da se pokrene referendumski proces.

Maduro,  koji je na predsjedničku dužnost izabran u travnju 2013., a mandat mu istječe 2019., namjerava suprotstaviti se naporima oporbe te kaže da je referendum "opcija, a ne obaveza".

Naftom bogata Venezuela potonula je u duboku gospodarsku krizu zadnjih nekoliko godina zbog pada cijena nafte i stanovništvo je suočeno s nestašicima osnovnih namirnica kao što su brašno, mlijeko, meso i higijenske potrepštine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara