Oporba: Zašto je Vlada otpustila policajce, a sad zapošljava nove

OPORBENI klubovi u Hrvatskom saboru ocijenili su danas da je nejasno zašto Vlada u konačnom prijedlogu zakona o nadzoru državne granice predlaže zapošljavanje 5400 novih graničnih policajca, a prošle je godine otpustila više od tri i pol tisuće policajaca.

Ivić Pašalić (Klub HB-a) i Mario Kovač (Klub HSLS-a) Vladu su optužili da se zbog nestručnosti poigrava ljudskim sudbinama.

"Iako je bila svjesna manjka graničnih policajaca, Vlada se neoprostivo odlučila za otpuštanje i čistke u policiji, bez ikakvih obrazloženja i zato mora snositi odgovornost", kazao je Pašalić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovač je od Vlade zatražio da u zpošljavanju novih graničnih policajaca prednost da otpuštenim policajcima koji na Markovu trgu prosvjeduju više od godinu i pol dana.

Ivan Penić (Klub HDZ-a) smatra da je 3,3 milijarde kuna, koliko Vlada kani izdvojiti za provedbu tog zakona, nije dostatno za osiguranje granice po schengenskom sporazumu.

Da je predviđeni novac nedostatan, smatra i Tonči Tadić (Klub HSP/HKDU), koji je upozorio da Hrvatska još nema institute koji bi granice zaštitili od prijenosa nuklearnog materijala. Taj materijal je, kaže Tadić, idealan za terorističku djelatnost, jer je za izradbu atomske bombe potrebno samo 3,5 kilograma obogaćena plutonija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara