Oporbena četvorka osudila Račanovu izjavu u Londonu

PREDSTAVNICI četiriju oporbenih parlamentarnih stranaka HDZ-a, HSLS-a, HSP-a i DC-a, osudili su danas izjave premijera Ivice Račana, koji je jučer, kako tvrde, od službenog Londona zatražio "blagost prema sadašnjoj vlasti, kako na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj ne bi pobijedila oporba".

U ime HSLS-a i DC-a, Joško Kontić je ustvrdio da "Račan u Londonu nije nastupio kao državnik, već kao denuncijator i politički prosjak, koji je, denuncirajući stranke, denuncirao i hrvatske građane, koji te stranke podržavaju".

Podsjetio je da je Račan bio u samom vrhu nekadašnje komunističke vlasti, te kao takav, smatra Kontić, nije pozvan određivati demokratske standarde u Hrvatskoj.

"Najava da će lobirati da Velika Britanija ratificira Sporazum o suradnji i pridruživanju Hrvatske EU, Račanu je poslužila kao dimna zavjesa da od britanskih vlasti zatraži izravno miješanje u izbornu kampanju i rezultate izbora u Hrvatskoj", ocijenio je predsjednik kluba HDZ-a Vladimir Šeks, na zajedničkoj konferenciji za novinare četiriju stranaka u Hrvatskom saboru.

Dodao je kako su Račanove riječi "očajnički potez budućega političkog gubitnika", i poručio mu da će o promjeni vlasti u Hrvatskoj odlučivati isključivo hrvatski građani na izborima.

"Svaka vlast izabrana na izborima u demokratskoj državi je demokratska vlast", naglasio je HSP-ovac Tonči Tadić, koji je Račanovom izjavom, kako kaže, zaprepašten.

Tadić je uvjeren da EU s druge strane pregovaračkog stola želi samosvjesnu državu, koja zna braniti vlastite interese. "Moljakanjem za interese Hrvatske, ali u prvom redu za vlastite interese Račan je Hrvatsku udaljio od statusa kandidata za punopravno članstvu u EU", smatra Tadić.

Premijer Ivica Račan sinoć je gostujući u Shatham Houseu, vodećem britanskom vanjskopolitičkom forumu govorio i o suradnji Zagreba i Haaga.

"Možda će naša vlast pretrpjeti kritiku ili kaznu, pa ćemo se suočiti s vlašću koja neće imati demokratski stav da treba izvršiti čin pravde", odgovorio je premijer Račan na novinarsko pitanje o slučaju haškog optuženika generala Ante Gotovine koji je u bijegu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara