Oporbeni čelnik u Izraelu traži prijevremene izbore

Oporbeni čelnik u Izraelu traži prijevremene izbore

JEDAN dan nakon što je ponovno osvojio mjesto predsjednika Likuda, najveće izraelske oporbene stranke, Benjamin "Bibi" Netanyahu odmah je nastavio sa svojom retorikom zatraživši jučer navečer od predsjednika Laburističke stranke da inicira prijevremene izbore.

Bibi nije odmarao na lovorikama pobjede (u utorak je dobio 73% glasova stranke, čijih 40% članova je glasalo), odmah je počeo raditi na novoj kampanji, ovaj put sa sobom kao kandidatom za premijera.

"Pozivam Ehuda Baraka da održi svoje obećanje i izazove izbore sada. Pozivam ga da sa mnom dogovori datum na kojem će se održati opći izbori. Javnost to želi i vrijeme je došlo", rekao je Bibi.

Bibijevi suradnici otišli su i korak dalje i rekli kako Barak može, napustivši vladajuću koaliciju, u svakom trenutku izazvati prijevremene izbore i zato bi trebao "nabaciti to".
Sam Barak je odbio očitovati se o Bibijevom izazovu. Laburistički zastupnici koji podržavaju istupanje iz koalicije rekli su kako Barak neće poduzeti korake odbijanja podrške Ehudu Olmertu dok ne izađe drugi dio Winogradovog izvješća (izvješća posebnog istražnog povjerenstva koje je ocijenilo izraelski neuspjeh u prošlogodišnjem ratu s Libanonom i koje je Olmerta gotovo stajalo premijerskog mjesta, a Amira Peretza, bivšeg predsjednika laburista, pretvorilo u političkog mrtvaca). Taj drugi dio očekuje se između listopada ove i ožujka sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajuća koalicija, u kojoj većinu ima Kadima, stranka nastala nakon što je Ariel Sharon iz Likuda povukao dio suradnika, ovisna je o potpori laburista. Izlazak laburista iz koalicije ne bi nužno doveo do pada vlade, ali njen rad bi bio toliko otežan da bi izbori bili jedina realna opcija.

Olmert je rekao, odgovorivši na Bibijeve izjave: "Čujem glasove onih koji me žele distancirati od drugih stranaka. Kažem im: Već smo vidjeli za što ste u stanju"

Likud i Bibi su na prošlim izborima doživjeli fijasko, no kasniji razvoj stvari u državi, a posebno propast Kadimine platforme o unilateralnom povlačenju iz Pojasa Gaze i poraz od Hezbollaha, rezultirali su ogromnim rastom Bibijeve popularnosti, i trenutno je prilično izgledno da će on biti novi premijer nakon izbora.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara