Oporbenjaci tvrde da je Vlada znala tko stoji iza Match Telecoma

SABORSKA oporba poduprla je danas prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi okolnosti poništenja prvog natječaja za dodjelu koncesije trećem mobilnom operateru u Hrvatskoj.

Oporba naglašava da bi povjerenstvo trebalo istražiti tko je u Vladi odobrio suradnju državnih tvrtaka Ine, "Končara" i HEP-a s francuskom tvrtkom "Match Telecomom", koja je, kako se pokazalo, krivotvorila bankovno jamstvo za 32 milijuna eura, koliko je traženo po uvjetima natječaja.

Oporbenjaci smatraju i da treba ispitati ulogu Vijeća Agencije za telekomunikacije i same Agencije u tome, jer je Vijeće, smatraju, pokušalo pogodovati "Match Telecomu", produljujući natječajne rokove i odbacujući jedinu valjanu ponudu hrvatsko-švedskog konzorcija "Treća sreća".

"Riječ je o kriminalnoj aferi u koju je upleten čitav niz direktora državnih tvrtaka i nitko u ovoj zemlji ne može povjerovati da se to dogodilo bez znanja Vlade i najvećih državnih dužnosnika", kazao je Radimir Čačić u ime desetine zastupnika koji predlažu osnivanje tog povjerenstva. Ocijenio je da je riječ o "mafijaškom poslu na najvišoj razini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čačić je ustvrdio i da su Vlada i ministar prometa Božidar Kalmeta od početka znali da je "Match Telecom" fiktivna tvrtka za koju nitko u telekomunikacijskom svijetu nije čuo. "Znali su i tko je Bruno Marchisio i da je riječ o svjetskom hohštapleru", ustvrdio je Čačić.

Da je u pokušaj namještanja i poništenje prvog natječaja upletena Vlada, smatra i HSS-ovac Luka Roić, koji je ministra Kalmetu upitao "što znači kad Ministarstvo za samo jednog operatera piše pravilnik koji izlazi u "Narodnim novinama".

Roić upozorava da je upletenost Ine, HEP-a i "Končara" u tu aferu poljuljala međunarodni ugled tih tvrtaka, za što, kaže, netko mora odgovarati.

U to je uvjeren i Nenad Stazić (SDP), koji smatra da se "krivce mora determinirati, isključiti ih iz politike i onemogućiti da bilo kada i o bilo čemu odlučuju".

Osnivanju povjerenstva protivi se Klub HSLS/DC-a, koji "ne želi da se ovaj visoki dom pretvori u istražiteljsko središte", te HDZ, koji smatra da je istraga nepotrebna, jer su se okolnosti promijenile kad je "Trećoj sreći" u ponovljenu natječaju dodijeljena koncesija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara