Opravdanje s Kaptola: Obrezivanje žena vidimo kao zaostao običaj, divljački i nehuman!

Opravdanje s Kaptola: Obrezivanje žena vidimo kao zaostao običaj, divljački i nehuman!

"ČUPANJE dražice djevojčicama prije početka puberteta obavlja se u namjeri da se budućoj ženi onemogući doživljaj spolne naslade. Žena tako ostaje manje zahtjevna, samo vrijedna i vjerna supruga i majka. Možda je to bilo posebno prikladno muškarcima koji su morali imati više žena" - odgovor je koji je jedan od čitatelja Glasa Koncila nedavno dobio na svoj upit kojim je tražio mišljenje Crkve o obrezivanju žena.

> Glas Koncila: Čupanjem klitorisa žena ostaje manje zahtjevna

S obzirom da je riječ o službenom glasniku Crkve, nije čudno što se takav nepotpisani stav povezuje sa Crkvom samom. Što Crkva u Hrvata zaista misli o takvom nehumanom činu pojasnio nam je Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila.

"Obrezivanje žena Crkva smatra apsolutno nedopustivim ponašanjem, jednostavno ne odobravamo takvo sakaćenje tijela i nije nam ni bila namjera opravdati takav običaj i to u nekim muslimanskim zemljama", kazao je Miklenić objašnjavajući da u tekstu "nema ni slova slaganja ili odobravanja pisca toga odgovora ili Glasa Koncila s tim običajem u nekim islamskim sredinama", pa je - kaže on - tvrdnja o "skandaloznom stavu Crkve u Hrvata", u potpunosti neistinita, odnosno riječ je o "neprofesionalnoj i nekolegijalnoj podvali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rubrici "Pitali ste" bila je, ističe Miklenić, namjera objasniti koje su pobude onih koji takvo što čine.

Takav stav slijedi i službena Crkva. Ona isključivo, kaže Miklević, razumije obrezivanje muškaraca i to pozivajući se na apostola Pavla koji je obrezivanje vidio samo kao vjerski znak, a od tog čina čovjek bi trebao samog sebe vjerom na neki način obrezati odnosno svadati svoje tjelesne požude. Doduše, takav običaj, nastavlja, kakrakterizira danas još samo muslimane i židove, ne i kršćane. Dok obrezivanje žena vidi kao prilično zaostao običaj, divljački, nehuman i nikako ga ne opravdava, poručili su s Kaptola.

Ig.M.
Foto: www.dhushara.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara