Oprez: Danas najtopliji dan u godini

NASTAVLJA se toplinski udar koji u Hrvatskoj traje od prošlog petka te meteorolozi za danas najavljuju najtopliji dan u ovoj godini. Svih ovih dana Hitna pomoć je diljem Hrvatske, posebice u njezinom kontinentalnom dijelu, imala povećani broj intervencija. Nesvjestice, dehidracija, neki su od problema s kojima su se građani diljem zemlje javljali liječnicima.

Ovakve vrućine su u ponedjeljak odnijele i svoju prvu žrtvu kada je 52-godišnji građevinski radnik na gradilištu na Svetom Duhu umro od infarkta izazvanog vrućinom. Nesretni radnik se prvo kolegama radnicima požalio na nepodnošljivu vrućinu te je krenuo popiti vode da bi se u idućem trenu srušio na leđa.

Najgore je ovih dana bilo u Osijeku gdje je zbog problema izazvanih visokim temperaturama dnevno znalo biti i više od 440 poziva u osječku Hitnu, a liječnički timovi su na terenu znali reagirati i stotinjak puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici savjetuju svima da ne izlaze na ulice po najvišim temperaturama ako za to nema prijeke potrebe, te da obveze, ako je ikako moguće, odgode za poslijepodnevne sate ili rano jutro, te da se obuku laganu.

Čitav niz pokazatelja i sezonskih prognoza pokazuje kako će ovo ponovno biti još jedno ljeto toplije od prosjeka. Tako da ovaj val vrućine svakako trebamo iskoristiti za privikavanje na ljeto. Meteorolozi kažu da prave vrućine tek dolaze i srpanj će biti najtopliji mjesec, ali ove godine nešto više od prosjeka.

D.M.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara