Oprezno u novogodišnjoj noći

TIJEKOM novogodišnje noći i nedjeljnog jutra u kontinentalnom dijelu Hrvatske padat će snijeg i kiša koja će se lediti u dodiru s tlom, pa građane pozivamo na oprez, posebno vozače. Meteorolozi su ledenu kišu najavili i za nekoliko prvih dana Nove godine.

Na žalost, u mnogim gradovima diljem Hrvatske kiša, ledena kiša i snijeg pokvarit će organizirane dočeke Nove godine na gradskim trgovima. Vjerujemo da će bar neke gradove padaline zaobići, no hrvatski meteorolozi najavili su da će na Silvestrovo uvečer padati kiša, koja već negdje pada na sjevernom Jadranu, u Gorskome kotaru i Lici. Oborine će se tijekom novogodišnje noći proširiti na cijelu zemlju.

U većem dijelu unutrašnjosti padat će snijeg i kiša koja će se ponegdje smrzavati na tlu. Ledene kiše bit će i tijekom prvog dana 2006. godine, kao i slijedećih nekoliko dana. Hoće li u pojedinim djelovima padati kiša, snijeg ili oboje, u DHMZ-u ne mogu točno predvidjeti jer to ovisi djeliću stupnja temperaturne razlike.

U kontinentalnim predjelima temperature će se kretati između -5 i nule, dok bi na Jadranu trebalo biti između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva.

2005. godina je na svjetskoj razini ocijenjena kao ekstremno topla, a njen kraj uz niske temperature i oborine oobičajen je za ovo doba godine.

Tako niske temperature i snijeg stvaraju probleme dijem Starog Kontinenta. Jake snježne padaline zatrpale su u subotu južne i središnje dijelove Poljske te usporile promet na glavnim prometnicama i željezničkim prugama. Ceste koje povezuju veće gradove, uključujući Katowice, Krakow, Lodz i prijestolnicu Varšavu nalaze se pod snijegom što otežava promet. Pod snijegom je i cesta koja povezuje Varšavu i baltičku luku Gdanjsk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg je u petak pogodio jugozapadne dijelove Nizozemske, a proširio se tijekom noći na sjeveroistok stvarajući led na cestama i željeznici.

U petak je veći dio Europe bio pogođen snijegom i niskim temperaturama, uključujući Italiju, Mađarsku, Austriju, Francusku i Njemačku.

U Švicarskoj su jake snježne padaline u petak navečer bitno omele promet u zračnim lukama Ženeve, Zuericha i Bale-Mulhousea. U Ženevi je otkazano 20 letova, a u Zuerichu su svi letovi kasnili. U Italiji je hladnoća koja vlada posljednjih dana uz dosadašnje tri žrtve odnijela još dva života u Rimu i u Cremoni.

U Milanu je zabilježena najhladnija temperatura u posljednjih 25 godina s temperaturom od -11.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara