Oprost i potpora BiH: Dvije najvažnije Papine poruke

Oprost i potpora BiH: Dvije najvažnije Papine poruke
POZIV Pape Ivana Pavla II na oprost i njegov poticaj na izgradnju Bosne i Hercegovine kao nove države temeljene na zajedničkim vrijednostima njenih naroda najvažnije su poruke koje na naslovnim stranicama u ponedjeljak prenose gotovo sve novine u BiH izvještavajući o pohodu Svetog Oca Banjoj Luci.

Sarajevski "Dnevni avaz" na naslovnici ističe poziv Pape na oprost te navodi kako ga je dočekalo više od 50 tisuća vjernika koji nisu krili svoje oduševljenje dolaskom Svetog Oca.

Ovaj list navodi kako je najradosniji ipak bio banjalučki biskup Franjo Komarica koji je pri tom morao uputiti dramatično upozorenje da katolicima u banjalučkoj regiji prijeti istrjebljenje.

Državnička dimenzija Papina posjeta istaknuta je kroz prikaz Papina govora u zračnoj luci kada je pozvao narode u BiH da ne žale truda u izgradnji svoje zemlje.

"Avaz" u posebnom komentaru cijeni neprimjerenim očevidne napore predstavnika vlasti Republike Srpske da Papin posjet prikažu kao neku vrst "priznanja" ovog entiteta od strane Svete Stolice.

"Uzdajte se u Boga i krenite iz početka", temeljna je poruka koju na naslovnici prenosi "Oslobođenje" koje također cijeni kako je Papu u Banja Luci dočekalo više od 50 tisuća hodočasnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću novinara ovog lista, koji je sa Svetim Ocem doputovao iz Rima, navodi se kako je posebna Papina želja bila da dolazak u Banju Luku označi novo približavanje katoličanstva i pravoslavlja te da će se to i dogoditi unatoč nedolasku patrijarha Pavla na misno slavlje na Petrićevcu.

"Oslobođenje" citira i Dragana Kalinića, predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) i jednog od najmoćnijih političara u Banjoj Luci koji je kazao kako posjet Svetoga Oca drži veoma značajnim te da se nada kako će to razumjeti i svi Srbi.

U komentaru sarajevskog dnevnika ocjenjuje se međutim kako Papin posjet kao ni apel biskupa Komarice neće bitnije utjecati na povratak Hrvata u Republiku Srpsku sve dok političari ne promijene svoje ponašanje.

"Jutarnje novine" navode kako je Papin posjet bio snažna potvrda europske orijentacije BiH.

Papin poziv na oprost i pomirbu korektno su u opširnom izvješću interpretirale banjalučke "Nezavisne novine" dok "Glas Srpske", koji uglavnom zastupa stajališta službenih struktura, naslovnicu umjesto posjetu Svetog Oca posvećuje podsjećanju na masakr što su ga u veljači 1942. godine nad Srbima u selu Drakulić kod Banje luke počinile ustaše. Ta je novina jedva izvjestila o dramatičnim rječima biskupa Komarice, no zato opširno elaborira kako su neki hodočasnici prekršili upute organizatora donoseći sa sobom hrvatske zastave.

Mostarski "Dnevni list" kao najvažniju ističe poruku Svetog Oca da BiH nosi u svome srcu te da njeni građani ne bi trebali tražiti sreću izvan svoje domovine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara