OPROŠTAJ LJUBLJANSKOG NADBISKUPA RODEA: PROŽIVIO SAM TEŠKE I OLUJNE GODINE

Dosadašnji ljubljanski nadbiskup Franc Rode oprostio se u nedjelju svečanom misom u ljubljanskoj katedrali od vjernika i biskupa pred svoj odlazak u Vatikan, gdje će idućeg tjedna kao prefekt kongregacije za redovnike preuzeti najistaknutije mjesto koje je u rimskoj kuriji ikada pripalo nekom slovenskom kleriku.

Koncelebriranu misu u kojoj je sudjelovalo 200 svećenika i šest biskupa vodili su nadbiskup Rode i umirovljeni beogradski nadbiskup Franc Perko, a okupila je velik broj vjernika, predstavnika javnog života, te predstavnika drugih konfesija koje djeluju u Sloveniji.

"Bio si prorok slovenskom kršćaninu i znamenje slovenskom čovjeku. Tom su se znamenju suprotstavljali, ali ti si ustrajao. Zato si bio poštovan i među onima koji drukčije misle, a ne samo među kršćanima koji te ponekad nisu razumjeli", rekao je u oproštajnom govoru tijekom mise umirovljeni nadbiskup Franc Perko. Istaknuo je Rodeove zasluge u zaključivanju prvog sporazuma između Slovenije i Svete stolice kojim je reguliran pravni okvir djelovanja rimokatolične crkve u Sloveniji, te njegovu misiju "promjene mentaliteta" slovenskog kršćanina i njegovu oslobađanju od društvene izoliranosti nakon "skoro 50 godina komunističke diktature".

Na mjesto ljubljanskog nadbiskupa poslije umirovljenja prijašnjeg nadbiskupa Alojzija Šuštara Rode je postavljen u travnju 1994. godine nakon dugogodišnjeg djelovanja u inozemstvu. Zbog inzistiranja na pitanjima uvođenja vjeronauka u školama, u čemu nije uspio, javnim nastupima u kojima je znao kritizirati vlasti, te jasnom i temperamentnom riječju izazivati polemike u medijima, nadbiskupa Rodea liberalni su kolumnisti odmah nakon postavljenja nazvali "nadbiskupom u boksačkim rukavicama", a i u crkvenim je krugovima znao biti označen kao konzervativac.

Rode je rođen 1943. godine u Rodici nedaleko Ljubljane, no njegovi su roditelji 1945. dolaskom komunizma emigrirali, najprije u Austriju, a onda u Argentinu. Studij teologije završio je u Parizu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opraštajući se od vjernika Rode je rekao da je u domovini na nadbiskupskom mjestu proveo "sedam teških i olujnih godina", ali da je "govorio ono što je kao biskup morao govoriti", te da misli kako je njegovo službovanje bilo "u korist Crkvi i slovenskom narodu".

Na nadbiskupskom mjestu Rode nije dočekao imenovanje za prvog kardinala u slovenskoj katoličkoj crkvi, što je izazivalo nagađanja da Vatikan nije zadovoljan rezultatima koje je postigao i stupnjem odnosa katoličke crkve sa svjetovnim vlastima.

Tako još uvijek neriješenim ostaje pitanje "fakultativnog vjeronauka" u javnim školama, na što slovenske vlasti svih ovih godina nisu pristajale, izazivajući Rodeove ocjene kako je riječ o jedinstvenom rješenju s obzirom na druge bivše komunističke države i s obzirom na države u neposrednom susjedstvu s katoličkom većinom. Tko će naslijediti Rodea na ljubljanskoj nadbiskupskoj stolici još nije poznato, a do imenovanja upravitelja nadbiskupije tekuće poslove vodit će ljubljanski pomoćni biskup Alojzij Uran.

(Hina) xfl ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara