Opstrukcija istrage: Kako je pod tapet pometena prva Sanaderova afera

Foto: AFP

PRIJE skoro pet godina, početkom ožujka 2006. godine, izbila je afera Wessels. Sve se pokrenulo nakon što je MUP-u stigao dopis austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova o sumnjivim novčanim transakcijama Drage Mačeka, brokera tvrtke Iceberg.

Maček je raspolagao računom tvrtke McArthur, otkrilo se da je značajne iznose novca transferirao na račune sudionika afere Wessels, a podizao je i sumnjivo velike iznose u gotovini. Novac je, inače, u Austriju stigao preko ciparske banke kojoj je Brodosplit uplatio 4,7 milijuna dolara.

Austrijanci su blokirali sredstva na računu zbog sumnje da se radi o pranju novca sumnjivog porijekla. Državno odvjetništvo postupa dosta oprezno i policiji nalaže prikupljanje potrebnih obavijesti i informacija. Bila je to prva velika afera Ive Sanadera.

4,7 milijuna dolara za escajg i plahte?!

Brodosplit je već početkom 2006. godine uplatio Wesselsu svojih 4,7 milijuna dolara za financiranje nabavke njegove opreme koja se ukrcava na brod prije primopredaje danas već legendarnih noževa, viljuški, stolnjaka, plahti, jastučnica i ostalog, što sve skupa vrijedi 200-ak tisuća dolara po brodu.

Radilo se o obavezi koju je Brodosplit preuzeo spornim pobočnim pismima naknadno ugovorenim sa Wesselsom. Brodovi su na koncu tijekom 2008 - 2010 predani drugim brodarskim kompanijama. Wessels ih je preprodao tijekom gradnje i pri tom dobro zaradio. Na brodovima su novi vlasnici ukrcali svoju, a ne Wesselsovu opremu.

Opstrukcija policije

Policijska uprava splitsko-dalmatinska već početkom lipnja 2006. godine dovršava naloženi posao i na čuđenje mnogih izvješćuje da nema nezakonitih radnji vezanih za posao sa Wesselsom. Nakon pritiska EU istraga se, ipak, nastavlja.

Istražitelji nastavljaju sa zataškavanjem dokaza, informiraju osumnjičenike o podacima koje dobivaju iz DORH-a te im tako u znatnom olakšavaju poziciju. Tadašnji ravnatelj policije Marijan Benko pokušava smijeniti odgovorne u PU splitsko-dalmatinskoj, no ne uspijeva zbog zaštite koju osumnjičenici uživaju kod Ive Sanadera. U listopadu 2008. godine Sanader razrješuje Benka i na njegovo mjesto dovodi Vladimira Fabera. No, ni njemu ne dopušta smjenjivanje odgovornih za opstrukciju istrage.

Ivinim odlaskom iz aktivne politike, ekipa u splitskoj PU gubi moćnog zaštitnika. Načelnik Ivan Merćep zbrinut je u Ravnateljstvo policije, zamjenik Ante Gudelj potjeran je na mjesto šefa aerodromske policije, dok je najgore prošao šef Odjela gospodarskog kriminaliteta Ivan Lozić. Totalno su ga degradirali i postavili za vođu ophodnje u Drugoj policijskoj postaji. Sad patrolira po rivi.

Opstrukcija Državnog odvjetništva

Početkom 2007. godine Državno odvjetništvo podnosi istražni zahtjev protiv osumnjičenika u aferi Wessels. Vrlo neuobičajeno, istog dana zatražili su istragu i protiv prethodne SDP-ove direktorske garniture, valjda da se stekne dojam kako svi kradu. Razlika je bila, međutim, velika. Predraga Čudinu i ostale teretili su za gubitke u poslovanju (?!), dok su se Goran Vukasović i Ante Luetić gonili zbog izvlačenja 4,7 milijuna dolara iz škvera. Prvoosumnjičeni je bio Drago Maček, a listu sumnjivih upotpunila su petorica do kojih je vodio trag novca iz banke u Grazu. Najzvučnije ime među njima svakako je direktor Brodotrogira Mateo Tramontana, koji je u poslu sa Wesselsom bankovni konto podebljao sa čak 200 tisuća eura!

Začudo, Bajićev zahtjev nije dohvatio nikoga iz Nadzornog odbora Brodosplita, kojeg je bivši direktor Čudina vrlo jasno upozorio na problematične dijelove ugovora sa Wesselsom, kojima se iz škvera isisalo po milijun i pol dolara po brodu. Tadašnjem Nadzornom odboru predsjeda ministar gospodarstva Branko Vukelić, dok mu je zamjenik Sanaderov prijatelj i bivši organizacijski tajnik HDZ-a Siniša Poljak. U zahtjevu nema nikoga ni iz kompanije Wessels, premda je dio škverskog novca proslijeđen osobama iz te kompanije.

Nije poznato ni zbog čega zahtjev nije uključio inkriminaciju za udruživanje u cilju izvršenja kaznenog djela. Bajić je nanizao osam osoba koje su sudjelovale u istom pothvatu. Zašto je izostavio organizaciju? Što je, potom, sa odgovornim osobama iz Hrvatske brodogradnje - Jadranbrod?! Kontrolirali su rad uprava brodogradilišta, dali su pozitivno mišljenje o ugovorima sa Wesselsom, premda su u potpunosti bili upoznati sa svim problematičnim stavkama ugovora.

Opstrukcija Sanaderove Vlade

Vlada Ive Sanadera pokušava zataškati aferu te u strahu od povezivanja premijera sa neugodnim skandalom međunarodnih razmjera, munjevito smjenjuje Sinišu Poljaka iz Nadzornog odbora Brodosplita i s mjesta organizacijskog tajnika HDZ-a. Sanader je smjenu obrazložio mišljenjem da je Poljak nesposoban, no nekim čudom ta nekvaliteta nije ga spriječila da ostane u svim drugim nadzornim odborima, poput Odašiljača i veza ili Zračne luke Pleso.

Prije isteka četverogodišnjeg mandata smjenjuju i člana Nadzornog odbora Ilju Martinovića, koji je na sjednici u srpnju 2006. godine pokušao na dnevni red staviti preispitivanje spornog ugovora sa Wesselsom, što je zabranio Vukelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali članovi Nadzornog odbora maknuti su nakon isteka mandata. Jedini se zadržao Marijo Lovrinčević, Sanaderov kadar, po zanimanju inženjer građevinarstva, koju godinu kasnije upoznat ćemo ga kao osumnjičenog člana uprave HAC-a. Lovrinčević je prešao iz HSLS-a u HDZ pred izbore 2003. godine, u Nadzorni odbor Brodosplita imenovan je bez stručnih kompetencija sa desetak godina staža na mjestu projektanta u građevinarstvu. Nakon toga je napredovao pa je s mjesta projektanta u Konstruktoru prešao u splitsku gradsku upravu, 2006. godine dogurao je do položaja člana Uprave Hrvatskih autocesta, što, pokazalo se, možda i nije bilo najpametnije. 

Opstrukcija Hrvatske brodogradnje - Jadranbroda

Hrvatska brodogradnja krovna je organizacija hrvatskih brodogradilišta koja u ime Ministarstva gospodarstva i Vlade RH nadzire rad naših škverova. Iako je stav ozbiljnih i iskusnih stručnjaka unutar HBJ-a bio da ugovore sa Wesselsom zajedno s problematičnim pobočnim pismima treba odbiti, na pritisak ministra Vukelića, direktorica HBJ-a Nada Braović mijenja mišljenje i u javnom nastupu sa Vukelićem na televiziji tvrdi da nema sumnjivih stavki i da su ugovori čisti.

Farsa od postupka

Istražni sudac Neven Cambi saslušava okrivljenike potkraj travnja 2007. godine. Ispitao je više desetaka svjedoka koji su svjedočili o svemu i svačem, osim o najvažnijem pitanju: što je radio škverski novac na privatnim računima i u džepovima direktora dalmatinskih brodogradilišta i nepoznatih osoba iz kompanije Wessels. Istragu je definitivno ubio Bajić izostavivši Nadzorni odbor i odgovorne u Wesselsu, bez kojih se cijela operacija nije mogla izvesti. Cambi se našao u nebranom grožđu, jer je na njega svaljen gnjev "kontroliranih" medija, kojima je on, a ne Bajić (?!) bio kriv za farsu od postupka.

Akteri afere brane se smiješnom tvrdnjom da škverski novac u stvari nije bio namijenjen financiranju escajga i plahti, već supertajnom konceptu školovanja kadeta, što je iziskivalo dogradnju i opremanje brodskog nadgrađa dodatnim kapacitetom za smještaj i obuku. Supertajnost projekta više je nego upitna jer brodovi takvog koncepta plove morima otkako je plovidba izmišljena.

Činjenica da se Wessels obratio brodogradilištu sa zahtjevom za modifikaciju brodova prema konceptu "training ship" tek početkom ljeta 2006. godine, dakle, godinu dana nakon sklapanja ugovora i četiri mjeseca nakon izbijanja afere, nije spriječila osumnjičene da svoju obranu temelje na ovoj neozbiljnoj tezi.

U tome ih nije spriječila ni činjenica da je tada već bilo prekasno za bilo kakvu veću intervenciju na prve dvije novogradnje, koje su izgrađene bez dodatne opreme. Na trećem i četvrtom je ugrađena dodatna oprema, čija je vrijednost višestruko niža od one koju je Brodosplit platio. Vrhunac neozbiljnosti je ugovor koji je sklopio Tramontana za elaborat o training shipu za skromnu naknadu od 200 tisuća eura. Tramontana je, naime, diplomirani inženjer strojarstva bez ikakvog iskustva u obučavanju pomoraca. 

Zbog drljave istrage, povedene reda radi, austrijske vlasti bile su prisiljene krajem 2008. godine deblokirati račun Drage Mačeka.

Opstrukcija Uprave Brodosplita

Nakon pokretanja istrage Vlada je smijenila direktora Gorana Vukasovića i člana Uprave Antu Luetića. Prvi je 2009. godine napustio brodogradilište i bavi se izgradnjom skupih apartmana, dok je drugi još uvijek zaposlenik škvera. Na mjesto direktora postavljen je drugi Vukasovićev pomoćnik Domagoj Klarić, nedavno osumnjičen za izvlačenje milijuna kuna iz škvera, ali u sasvim drugom postupku.

Novi direktor se odužuje poslodavcima skandaloznim pismenim očitovanjem istražnom sucu da Brodosplit u poslu sa Wesselsom nije oštećen. Na novinarska pitanja kako je mogao potpisati takvo očitovanje, lakonski odgovara da je on samo potpisao što su stručne službe pripremile. Pokazao se tako dobrim učenikom ministra Vukelića, koji nije mogao čitati sve one tone papira koje su mu servirali na sjednicama Nadzornog odbora.

Početkom 2009. godine Vlada RH smjenjuje Domagoja Klarića. Ostavljaju ga u Upravi (?!), a na čelo škvera dovode Srđana Kovača. Da situacija ipak nije izmakla kontroli tadašnjeg premijera Sanadera svjedoči nekoliko činjenica. Po zanimanju diplomirani ekonomist, Kovač od početka 80-ih radi u Brodosplitu, a 2002. godine javlja se na natječaj za izbor nove Uprave Brodosplita. Angažirana head-hunting agencija ne uvrštava ga ni u uži izbor.

Šira javnost o Kovaču je čula prvi put upravo tijekom afere Wessels. Odbio je supotpisati sumnjive fakture fantomskih ciparskih kompanija preko kojih je nestao škverski novac. Međutim, na opće iznenađenje, i on u istrazi svjedoči da Brodosplit u ugovorima sa Wesselsom nije oštećen, iako  osobno nije htio potpisati fakture?! Ovakav kopernikanski obrat u njegovom ponašanju mu je povratio povjerenje tadašnjeg vrha Vlade RH i lansirao ga na čelno mjesto Brodosplita.

Opstrukcija Wesselsa

Po izbijanju afere porodica Wessels rasprodaje svoju imovinu, zatvara firmu, preprodaje brodove u gradnji i seli se u sigurnu Švicarsku. Glavni akter afere, Reinhard Wessels nekoliko se puta odbio odazvati pozivu istražnog suca Nevena Cambija. Zbog čega bi se i odazvao? Dio škverskog novca odavno je završio u džepu nepoznate osobe u Wesselsu, a kompanija je masno zaradila na preprodaji brodova građenih u Brodosplitu.

Opstrukcija sadašnje Vlade RH

Vlada RH vodi Brodosplit sigurnim smjerom ka neumitnom kraju - stečaju, čime će se izgubiti i posljednji tragovi afere koja i danas, pet godina kasnije, duboko potresa domaću i stranu javnost. Vlada RH pomaže škveru da osigura novce samo za dovršenje ugovorenih poslova i plaće zaposlenih, čime se Jacina klimava Vlada čuva od štrajkova i nereda. Isporuka zadnjeg broda predviđena je za ljeto 2011. godine, što znači da je Brodosplit praktično već odavno u stečaju. Afera sa Wesselsom bit će zataškana i po cijenu zatvaranja škvera i gubitka tisuća radnih mjesta.      

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara