OPTIMIZAM AMERIKANACA NAKON IZBORA

Većina Amerikanaca s optimizmom očekuje naredni četverogodišnji mandat predsjednika Georgea W. Busha i očekuju da će on više učiniti za ujedinjenje zemlje, pokazalo je u četvrtak istraživanje javnoga mnijenja lista USA Today, televizije CNN i Gallupa.

Istraživanje provedeno u srijedu navečer pokazalo je da jedna trećina ispitanika vrlo optimistički gleda na Bushov drugi mandat, a 23 posto je reklo da je oduševljeno.

Njih 23 posto, međutim, reklo je da je u strahu, a 18 posto izrazilo je pesimizam.

Nešto preko polovice, 51 posto ispitanika izrazilo je zadovoljstvo rezultatom predsjedničkih izbora dok je 38 posto uznemireno.

Da će Bush ujediniti zemlju tijekom svojeg drugog mandata drži 57 posto ispitanika, dok 39 posto očekuje upravo suprotno.

Ispitani uzorak od 621 odraslog Amerikanca pokazao je i što misli o tome kako bi Bush trebao voditi zemlju u naredne četiri godine.

Njih 63 posto kaže da bi Bush trebao naglasiti dvostranački program oko kojega su suglasni i njegovi republikanci kao i suparnička Demokratska stranka. Samo nešto ispod 30 posto reklo je da bi trebao raditi na jačanju republikanskog konzervativnog programa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush je izvojevao pobjedu nad Kerryjem bez potrebe za ponovnim prebrojavanjem glasova ili izgledima da izbori završe na sudu kao što se dogodilo 2000. On je uspio osvojiti 51 posto glasova birača na nacionalnoj razini što će njegovom mandatu dati legitimitet koji mnogi američki demokrati nisu vidjeli u njegovom prvom mandatu kada je pobijedio osvojivši dovoljno glasova izbornika u Izbornom koledžu, ali manje glasova birača nego njegov protivnik Al Gore.

Većina Amerikanaca, njih 74 posto, smatra da je Bush pošteno dobio ove izbore. U 2000. samo njih 48 posto je tako mislilo.

Istraživanje je pokazalo da su Amerikanci željeli da se izbjegnu pravne borbe oko izbora, naime 80 posto ispitanika podržalo je Kerryjevu odluku da prizna poraz u srijedu poslije podne.

Kerry je priznao pobjedu Bushu nakon što je zaključio da nema izgleda da dobije izbore u ključnoj saveznoj državi Ohio. Njegov izborni stožer je u srijedu ujutro odbio priznati Bushovu pobjedu dok se ne prebroje provizorni glasački listići, odnosno glasovi naknadno registriranih birača.

Šezdeset posto ispitanika drži da je Kerry bio naprosto realističan u svojoj odluci da prizna poraz, dok 35 posto smatra da je postupio državnički.

(Hina) xsl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara