Optužbe na račun Pyongyanga zbog Scudova, Jemen bez komentara

ŠPANJOLSKI ratni brodovi presreli su sjevernokorejski brod s najmanje 12 skrivenih projektila Scud, nakon čega je američki izaslanik u Aziji ustvrdio da Pjongjang ostaje glavni proliferator oružja u svijetu.

´Sjeverna Koreja je glavna u širenju oružja u svijetu, i očito je uhvaćena na djelu´, rekao je zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage prije razgovora s kineskim čelnicima o Iraku, Sjevernoj Koreji i drugim pitanjima.

Taj incident, dodao je, neće međutim utjecati na američku diplomatsku politiku prema Sjevernoj Koreji.

Brod ´So San´, s polazištem iz sjevernokorejske luke Nampo, zaustavljen je u ponedjeljak u Arapskom moru na oko 600 nautičkih milja od Roga Afrike, nakon što su ga tjednima pratili američki obavještajci, a plovio je, kako se prvotno procjenjuje, prema Jemenu.

Španjolska fregata ´Navarra´ morala je ispaliti hice upozorenja kako bi zaustavila brod koji je plovio bez istaknute zastave i koji, kako se kasnije ustanovilo, nije imao nikakve dokumente o upisniku i matičnoj luci, pa ga Amerikanci nazivaju ´plovilom bez države´.

Fregata ´Navarra´ i prateći brod ´Patino´ dio su međunarodnih pomorskih snaga pod američkim vodstvom koje operiraju u sklopu misije protiv međunarodnog terorizma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su se na brod, koji je prevozio cement, ukrcali španjolski časnici, pozvali su američke vojne inspektore koji su pronašli kontejnere s raketama Scud, i druge komponenete za projektile, skrivene ispod vreća cementa.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Sean McCormack je izjavio da se ´još uvijek utvrđuje odredište broda´, ali da dužnosnici ´ne misle da je plovio za Irak´.

U međuvremenu se jemenska vlada kratko oglasila izjavom da nema nikakvog komentara na presretanje sjevernokorejskog broda s projektilima Scud.

Jemenska vojska posjeduje projektile tog tipa koji su korišteni u građanskom ratu 1994. godine.

Američki stručnjak za neširenje oružja za masovno uništenje Joe Cirincione izjavio je za CNN kako mu se čini da nema ništa nezakonito u vezi s pronađenim projektilima, jer ne postoji sporazum niti drugo ograničenje koje bi priječilo Sjevernu Koreju od proda, niti druge zemlje da prime to oružje. Jedino ograničenje postoji u Režimu kontrole tehnologije projektila, dobrovoljnom međunarodnom sporazumu u koji Pyongyang nije uključen, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara