Optuženi argentinski časnik stigao u Španjolsku

OPTUŽENI bivši časnik argentinske vojske Ricardo Miguel Cavallo, kojeg je Meksiko izručio u subotu, stigao je u nedjelju u Španjolsku.

Cavallo je optužen za zločine protiv čovječnosti za vrijeme vojne diktature u Argentini od 1976. do 1983.godine kad je ubijeno ili nestalo tisuće Argentinaca. U subotu je izručen iz Meksika u Španjolsku.

Nakon što je vojnim zrakoplovom stigao u zračnu bazu Torrejon de Ardoz, Cavallo je pod vojnom pratnjom odvezen u Madrid kako bi se prvi put pojavio na sudu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo izručenje jedno je od prvih takvih pobjeda španjolskog suca Baltasara Garzona, koji vodi velike sporove u borbi za ljudska prava poput slučaja povezanih s bivšim čileanskim diktatorom Augustom Pinochetom

Cavalloa optužuju da je radio u mornaričkoj mehaničarskoj školi, koja je za vrijeme diktature bila jedan od najpoznatijih centara represije.

Tijekom diktature 1976-1983. nestalo je ili ubijeno najmanje 9000 ljudi, često nakon mučenja. Skupine za ljudska prava smatraju da je stradalo blizu 30.000 ljudi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara