Optuženi za ratne zločine u Lovasu: I oni su pucali na moju domovinu, pa nikom ništa

Optuženi za ratne zločine u Lovasu: I oni su pucali na moju domovinu, pa nikom ništa

DANAS je na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu saslušan i posljednji od 14 optuženih za ratne zločine nad Hrvatima u Lovasu 1991. godine, a Zoran Kosijer se, poput svih ostalih optuženika, izjasnio da nije kriv.

Kosijer, koji je bio pripadnik paravojne postrojbe "Dušan Silni", je priznao da je bio u naoružanoj skupini vojnika koja je vodila civile na rad, ali kaže kako nije vidio tko je predvodio kolonu i da ne zna tko je izdao naredbu da se uđe u minirano polje djeteline. Kosijer je priznao da je kolona išla prema Jelovačkoj šumi iz koje se pucalo, ali kaže da ne zna zašto se civile vodilo u tom smjeru.

"I oni su pucali na moju domovinu, pa nikom ništa", odgovorio je Kosijer na pitanje kako je moguće da o svemu ništa ne zna. Kosijer kaže kako je bio nekoliko metara udaljen kad je netko od civila ugazio na minu i vidio je da je nekoliko ljudi ranjeno nakon čega je "nastao kaos".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je Kosijer iznosio svoju obranu, jednom je od suoptuženika, Draganu Bačiću, pozlilo pa je suđenje prekinuto zbog čega će Kosijer s iznošenjem svoje obrane nastaviti u ponedjeljak.

Podsjetimo, u Lovasu je 18. listopada 1991. godine ubijeno 70 hrvatskih civila, a za taj je zločin optuženo 14 pripadnika paravojne postrojbe "Dušan Silni". Svih 14 optuženika zanijekali su krivnju.

J.C.
Foto: HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara