Optuženi za zločin u Borovu proglašeni krivima

Vijeće Županijskog suda u Vukovaru danas je nepravomoćno presudilo da su za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1991. u Borovu kod Vukovara krivi optuženici Jovan Ćurčić (1956.), Miloš Držajić (1969.), Mladen Maksimović (1968.), Dušan Mišić (1964.), Dragan Savić (1970.) i Jovica Vučenović (1959).

Odlukom Sudskog vijeća Jovan Ćurčić osuđen je na kaznu zatvora od 14 godina, Miloš Držajić na 10, Mladen Maksimović na sedam, a Dušan Mišić, Dragan Savić i Jovica Vučenović na po šest godina zatvora.

Pravorijeku su, kao i tijeku sudskog postupka, nazočili optuženici Jovan Ćurčić, Miloš Držajić i Dušan Mišić, koji se od 13. ožujka 2003. nalaze u pritvoru Okružnog zatvora u Osijeku.

Preostaloj trojici optuženika suđeno je u odsutnosti.

Čitajući presudu, sudac Ante Zeljko rekao je kako je u tijeku sudskog postupka dokazano da su optuženici od 1. kolovoza do 13. rujna 1991. u zgradi Vatrogasnog doma i postaji "milicije" u Borovu kao pripadnici "milicije" tzv. krajine i teritorijalne obrane zatvarali te fizički zlostavljali uhićene hrvatske branitelje i civile, odvodili ih na prisilan fizički rad, naredili i provodili pretraživanje domova bez naloga. Od posljedica zlostavljanja umro je zatočenik Željko Hodak, kaže se u presudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon izricanja presude osuđeni Jovan Ćurčić je na novinarski upit smatra li da mu je kazna prevelika kratko odgovorio kako "za onoga tko nije kriv ta kazna nije samo velika, nego nije normalna".

Osuđenicima Jovanu Ćurčiću, Milošu Držajiću, Mladenu Maksimoviću, Dušanu Mišiću, Draganu Saviću i Jovici Vučenoviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Borovu 1991. već je suđeno na Županijskom sudu u Vukovaru.

Vijeće Županijskog suda 13. srpnja 2004. osudilo je Jovana Ćurčića na 15 godina zatvora, Miloša Držajića na 11, Mladena Maksimovića na osam i Dušana Mišića, Dragana Savića i Jovicu Vučenovića na po sedam godina zatvora.

Na žalbu branitelja optuženika Vrhovni je sud "iz proceduralnih razloga" poništio to suđenje koje je obnovljeno 30. ožujka 2005.

(Hina) xzdra ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara