Optuženici za otmicu Zagorčeva sina iznijeli svoje obrane

NA ZAGREBAČKOM Županijskom sudu u nastavku suđenja za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca danas su završene obrane optuženika.

Optuženi Marinko Gošuljević, koji je zajedno sa Sinišom Ježovitom i Darko Jaićem na početku suđenja priznao sudjelovanje u otmici, danas je naveo kako se u veljači prošle godine sastao s Ivanom Matekovićem, optuženikom koji je u bijegu i za kojega tužiteljstvo vjeruje da je organizator otmice.

Gošuljević je rekao da je u početku odbio prijedlog Matekovića da sudjeluje u otmici, no da je pristao kada mu je Mateković rekao "kako je posao siguran, da je on osobni čuvar te osobe, te kako je s njim i Novica Petrač".

Gošuljević je posvjedočio da su on i Libero Mateković bili u automobilu u koji su Ježovita i Ivan Mateković 23. veljače prošle godine, oko 16 sati, ugurali Zagorčeva maloljetnog sina i odvezli ga do jedne kuće u Vrbovcu. Priznao je da je polovinu otkupnine, odnosno 750 tisuća eura preuzeo od kurira City expressa na Trešnjevci, a novac je predao Ivanu Matekoviću. Idućeg dana je odustao od preuzimanja ostatka otkupnine jer je uočio da policija prati kurira. O tome je, kako je rekao, obavijestio Ježovitu koji se složio da je najbolje odustati i pustiti Zagorčeva sina. Kada je žrtva puštena Gošuljević tvrdi da je bio u stanu na Malešnici, gdje ga je policija i uhitila.

Gošuljević je negirao dio optužnice koji govori o organiziranoj skupini koja je trebala otimati djecu bogataša. Na upit zašto se odlučio sudjelovati u otmici rekao je kako je to bio trenutak slabosti jer je ostao bez posla i novca. "Napravio sam najveću grešku u životu i kad bih mogao vratiti vrijeme nikada na ovakvo što ne bih pristao", kazao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ježovita je ispričao kako su ga policajci nakon uhićenja odveli na Sljeme, svukli do gola i tukli, te pucali iz pištolja kraj glave. Kazao je da ga je u otmicu "uvukao" Ivan Mateković, poručivši mu kako mora sudjelovati u otmici ili mu odmah vratiti 15 tisuća eura duga. Tvrdi da mu je Mateković prijetio te da je iz straha pristao sudjelovati u otmici. Ježovita se na kraju ispričao obitelji Zagorec, pogotovo otetom Tomislavu. "Nadam se da će shvatiti pod kojim sam okolnostima sudjelovao u svemu ovome, a zbog čega se kajem", kazao je Ježovita.

Smrček je potvrdio da je na zamolbu Gošuljevića nekoliko puta nazvao generala Zagorca i rekao mu ono što mu je napisao Mateković, nakon čega je prekidao vezu.

Dario Jaić je rekao kako nije znao da će u njegovu kuću biti doveden oteti mladić, niti je znao o kome je riječ. I on je optužio policiju za brutalnost prilikom uhićenja. Rekao je da su ga presreli na ulici i udarali nogama po tijelu i vrijeđali, nakon čega su ga svezali i ugurali u automobil, gdje ga je jedan udario i prislonio pištolj na glavu. Tvrdi da su ga i u postaji nastavili maltretirati i prijetiti da će mu i brata "strpati u zatvor".

Suđenje se nastavlja sutra kada će sudsko vijeće odlučiti o novim dokaznim prijedlozima branitelja optuženika, pa tako i o prijedlogu da se iz spisa izdvoje svi dokazi koji su prikupljeni prisluškivanjem i praćenjem za koje obrana smatra da su nezakoniti.

Osim šestorice optuženika koji su iznijeli svoje obrane, postupak se još vodi protiv bjegunaca braće Mateković - Ivana, Nikole i Libera, te Hrvoja Petrača. Za njima je raspisana međunarodna tjeralica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara