Optužnica protiv Boškoskog: imigranti ubijeni kao teroristi

Istarsko Županijsko državno odvjetništvo danas je protiv makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljube Boškoskog podignulo optužnicu u kojoj ga tereti da je u prvoj polovici 2002. načinio i ostvario plan ubojstva sedmorice ekonomskih imigranata iz Pakistana i Indije, želeći tako SADu pokazati kako se i Makedonija uključila u međunarodnu borbu protiv terorizma, izjavio je danas u Puli županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić. L

U optužnici se navodi i da je Boškoski to učinio s trojicom visoko pozicioniranih policijskih službenika makedonskog MUP-a i jednim vanjskim suradnikom. Boškoski je u pritvoru pulskog zatvora od 1. rujna prošle godine.

Po Nuićevim riječima tijekom opsežne istrage prikupljeno je dosta važnih dokaza koji potvrđuju da je Boškoski počinio kažnjivo djelo ubojstva sedmorice ekonomskih imigranata iz Pakistana i Indije, koji nisu bili teroristi. Tako su u početku veljače 2002. djelatnici makedonskog MUP-a snimili razgovor s navodnom teorističkom skupinom, a te snimke razgovora predočili su američkom i britanskom veleposlaniku.

Županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić također je istaknuo kako je ta imigrantska skupina prebačena iz Bugarske do Skopja u organizaciji makedonskog MUP-a, gdje su zatim bili zatočeni u stanu u vlasništvu MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako stoji u optužnici, 2. ožujka 2002. ekonomski imigranti MUP-ovim su kombijem dovezeni u predgrađe Skopja gdje ih je dočekala policijska zasjeda. Ubrzo su ubijeni, a bili su nenaoružani. Nakon toga ubojstva, dodao je Nuić, ubijenima su podmetnute puške i fingirani tragovi navodne borbe s policjiskim postrojbama. Po njegovim riječima ubijenima je tada bilio obećano da će biti prebačeni u Grčku.

Tadašnji makedonski ministar unutarnjih poslova Ljube Boškoski je nakon ubojstva te sedmorice ljudi pištoljima nagradio pomagače u počinjenju sedam kažnjivih djela teškoga ubojstva.

Kako se danas čulo, najniža kazna zatvora za svako ubojstvo pojedinačno je osam godina, a za skupno ubojstvo Boškoskom može biti izrečena dugotrajna kazna zatvora. Županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić zatražio je produljenje pritvora za Boškoskog, o čemu će odlučivati Sudsko vijeće.

(Hina) xdspo yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara