Optužnica protiv Miroslava Kutle zbog zlouporaba s dionicama ´Dione´

ZAGREBAČKO Županijsko državno odvjetništvo danas je podiglo optužnicu protiv Miroslava Kutle, kojega tereti da je nezakonitim trgovanjem dionicama tvrtki ´Diona´ i ´Univerzal´ za više od 58 milijuna kuna oštetio ´Globus Holding´ kojega je bio vlasnik..

Kutle se optužnicom tereti za dva kaznena djela protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, priopćilo je danas zagrebačko tužiteljstvo.

Prvom točkom optužnice tereti ga se da je od rujna 1995. do travnja 1998., kao osnivač i vlasnik trgovačkog društva ´Globus Holding´, nezakonitim trgovanjem dionicama ´Dione´ oštetio ´Globus Holding´ za gotovo 8 milijuna eura što predstavlja protuvrijednost od više od 56,5 milijuna kuna.

Druga točka Kutli na teret stavlja da je od prosinca 1995. do travnja 1998. nezakonitim trgovanjem dionicama trgovačkog društva ´Univerzal´ iz Bjelovara oštetio ´Globus Holding´ za više od 200 tisuća eura ili 1,6 milijuna kuna.

Zagrebačko tužiteljstvo tvrdi da je Kutle navedena kaznena djela počinio tako što je kao fizička osoba kupovao otplaćene i neotplaćene dionice ´Dione´ i ´Univerzala´, a da pritom neotplaćeni dio dionica nije plaćao Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP), iako se to ugovorima obvezao.

Otplaćene i neotplaćene dionice potom je prodavao ´Globus Holdingu´ koji je za te dionice platio punu cijenu, a tu je tvrtku ugovorom obvezao da preuzme i plaćanje neotplaćenih dionica, kaže se u priopćenju koje je potpisao zagrebački županijski državni odvjetnik Krunoslav Canjuga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Canjuga je za Hinu izjavio da spis broji više od pet tisuća stranica, te da je riječ o vrlo složenom predmetu koji se bavi sustavom povezanih trgovačkih društava, odnosno velikom broju Kutlinih poduzeća koja su vlasnički bila međusobno povezana.

Pojasnio je da je Kutle kupovao dionice ´Dione´ od HFP-a i radnika tog poduzeća, koji ih nisu do kraja otplatili.

Tako kupljene, a HFP-u neotplaćene dionice, Kutle je potom po znatno višoj cijeni prodavao ´Globus Holdingu´, temeljnom društvu njegove Globus grupacije, koji ih je na kraju još morao i otplatiti HFP-u, rekao je Canjuga.

Dodao je da su kriminalistička obrada i istraga trajale više godina, te da tužiteljstvo u optužnici predlaže saslušanje brojnih svjedoka i provođenje knjigovodstveno-financijskih vještačenja.

Za kazneno djelo za koje se Kutle tereti predviđeno je više od deset godina zatvora, kazao je Canjuga, dodavši da je apsolutna zastara za kazneni progon u ovom slučaju 30 godina.

Inače, protiv Kutle se već dvije godine vodi sudski postupak zbog gospodarskih zlouporaba na štetu tvrtke ´Tisak´. Taj je postupak pri kraju, a za desetak dana trebalo bi početi suđenje zbog njegovih navodnih zlouporaba u postupku privatizacije zagrebačkog ´Gradskog podruma´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara