Optužnice protiv hrvatskih generala mogle bi osloboditi Martića?

PREDRAG MILOVANČEVIĆ, branitelj haškog optuženika Milana Martića u četvrtak je u Haškom sudu (ICTY) ukazao na "potpuno suprotno" predočeno činjenično stanje u optužnici protiv njegovog klijenta u odnosu na optužnice protiv hrvatskih generala, ocjenivši to potencijalno oslobađajućim za Martića.

"Činjenično stanje u haškim optužnicama protiv hrvatskih generala predstavljeno je potpuno suprotno od onog u optužnici za Milana Martića, što je potencijalno oslobađajući materijal za Martića", rekao je Milovančević na statusnoj konferenciji u tom predmetu.

ICTY je podigao optužnice protiv hrvatskih generala Janka Bobetka, Rahima Ademija i Ante Gotovine.

Milovančević je kazao da su u kolovozu, listopadu i prosincu prošle godine Martićevi branitelji uputili Hrvatskoj tri molbe za dokumente koji mogu pomoći obrani, no odgovor još nisu dobili. "Radi se o vojnim dokumentima i dokumentima civilnih vlasti starim 12 i 13 godina, za koje ne možemo najpreciznije navesti sve podatke, kao ni gdje se nalaze", rekao je.

Predraspravni sudac Martin Canivell, preporučio je obrani da se još jednom obrate s molbom hrvatskim vlastima, točno navodeći koje dokumente traže, nakon čega trebaju "od raspravnog vijeća tražiti da uputi službeni zahtjev Hrvatskoj".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na statusnoj konferenciji optužba je potvrdila da će u travnju predati predraspravni podnesak, a obrani je ostavljen rok od mjesec dana za odgovor, što su posljednji potezi strana prije početak suđenja.

Sudac Canivell ipak se nije odredio o početku suđenja, iako je to Martić od njega iznervirano tražio.

"Koliko još mjeseci ili godina trebam čekati da počne proces. Optužnica je podignuta prije 9 godina, a optužba još nije spremna stati iza nje", rekao je Martić. "Postoji li još igdje na svijetu pritvor neograničenog trajanja? Pa toga nema ni u divljačkim zemljama u Africi i Aziji", nastavio je Martić, no sudac ga je za "tehnička pitanja" uputio na odvjetnika.

Branitelj Milovančević se požalio da Tužiteljstvo maloj skupini branitelja prepušta selektiranje "stotina tisuća stranica neobrađenog materijala", kao i na loš status pred Tajništvom suda jer je "predmet Martić" svrstan tek u treću razinu po važnosti, a po njegovu mišljenju radi se o procesu od najvišeg značaja.

"Rečeno mi je da ste i bez promjene razine predmeta dobili dodatnu pomoć i da će taj iznos biti dovoljan", zaključio je sudac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara