Orangutani su pristojniji nego što smo mislili

UPORABOM lista sa stabla kao ubrusa ili zvižduka kao pozdrava orangutani dokazuju sposobnost stvaranja određenih načina ponašanja koje prenose na iduće naraštaje, a time i nanose udarac dosadašnjim razmišljanjima o kulturološkom razvoju čovjekovih predaka.

Otkriće obrazaca ponašanja kod orangutana, kako navodi časopis ´Science´, navodi na pomisao da su prvi primati razvili nove načine ponašanja, kao što je korištenje oruđa, možda i prije 14 milijuna, a ne šest milijuna godina kako se dosad smatralo.

´Ako su orangutani pristojni, to nam pokazuje da je sposobnost razvoja jedne kulture prilično drevna´, objašnjava jedna od autorica studije Birute Galdikas iz zaklade Orangutan Foundation International. Ona ističe da su se tijekom evolucije ´orangutani izdvojili od ljudskih predaka i afričkih majmuna prije više milijuna godina´, a najnovije istraživanje pokazuje ´da su možda imali kulturu prije trenutka izdvajanja´.

Istraživanje je provedeno na šest različitih skupina orangutana s Bornea i Sumatre, od kojih je svaka razvila svoje načine ponašanja.

Primjerice, orangutani i na Borneu i na Sumatri šalju zviždeći poljubac udisanjem zraka kroz stisnute usne, no samo je skupina s Bornea uvidjela da se zvuk može modificirati stavljanjem ruke pred usta. Dobivene zvukove rabe za društvenu komunikaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samo je jedna od šest skupina izmislila poseban ritual, očito vezan uz spavanje, koji se sastoji od stvaranja zvižduka ispuhivanjem zraka kroz stisnute usne. Na Sumatri druga se pak skupina koristi lišćem za obradu voća, dok se jedna od onih s Bornea lišćem koristi za brisanje lica mladunčadi.

Tek jedna promatrana skupina orangutana zna koristiti grančice za vađenje kukaca iz rupa na deblu ili za odstranjivanje sjemenki iz plodova voća. Te su metode uobičajene kod čimpanzi, no orangutani sa Sumatre dodaju im svoj žig dohvaćanjem grančica zubima, a ne rukama.

´Razvoj kulture ponašanja orangutana izraz je vrlo visoke spoznajne razine´, kaže Galdikas koja proučava divlje životinje već 30 godina. Po njezinim riječima, orangutani su jednako inteligentni poput čimpanzi ili gorila, no imaju različitu vrstu mentaliteta i osobnosti, odnosno ´više promišljaju i lukaviji su´.

Danas se orangutani mogu pronaći samo na jugoistoku Azije. Njihovi su preci vjerojatno došli iz Afrike koja se smatra kontinentom s kojega potječu primati.

Zbog smanjivanja njihova staništa, orangutani su pod prijetnjom izumiranja. U posljednjih 50 godina nestalo je 90 posto njihove populacije i sada ih je ostalo tek negdje između 15 i 20 tisuća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara