Orangutanu prijeti izumiranje u idućih dvadeset godina

Orangutanu prijeti izumiranje u idućih dvadeset godina
U idućih dvadeset godina orangutani bi mogli izumrijeti zbog krivolova i krčenja šuma, objavila je ekološka skupina WWFUK. L

"Borneo i Sumatra, najveća svjetska staništa orangutana, u zadnjih su stotinu godina izgubili nevjerojatnih 91 posto ukupne orangutanske populacije", kaže se u priopćenju WWF-UK.

"Ostalo je manje od trideset tisuća orangutana i nastavi li se takav pad, oni će vjerojatno izumrijeti u idućih dvadeset godina", dodaje se u priopćenju.

Gotovo 80 posto šumskih staništa orangutana u Maleziji i Indoneziji uništeno je krčenjem šuma da bi nastale plantaže uljne palme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lov i krivolov radi mesa i trgovine životinjama samo još više pridonose nestanku toga velikog primata.

WWF nastoji povećati područja u koja se orangutan može skloniti, u kojima su krčenje i lov zabranjeni, ali trenutačno izvan tih rezervata živi 60 posto preostalih orangutana.

"To je dugoročan problem i stajat će milijune dolara, ali moramo odmah početi ne bismo li spasili orangutana. On nije samo važan dio hranidbenog lanca nego i simbol te regije", kaže Francis Sullivan, jedan od direktora ekološke skupine WWF-UK.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara