Orešković ima 8 dana: Ovako izgleda procedura njegova opoziva (i pada Vlade)

Orešković ima 8 dana: Ovako izgleda procedura njegova opoziva (i pada Vlade)

Foto: Hina

ŽELJKO REINER je na dnevni red Hrvatskog sabora uvrstio prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću, kojeg su predložila 42 zastupnika iz HDZ-a i HSP-AS-a.

S druge strane, oporba zahtijeva raspuštanje Hrvatskog sabora te što skorije prijevremene izbore.

Prijedlog se uvrštava u dnevni red odmah bez odlučivanja, rekao je predsjednik Sabora Željko Reiner, citirajući odredbe saborskog Poslovnika.

> Reiner uvrstio smjenun Oreškova na dnevni red, oporba traži raspuštanje Sabora

Vlada sada ima osam dana očitovati se o tom prijedlogu. Trideset dana od dana uvrštenja u dnevni red, rok je u kojem Sabor treba odlučiti o Oreškovićevu opozivu. Odluči li ga opozvati, s premijerom će pasti i Vlada, nakon čega počinje teći 30-dnevni rok da se okupi nova parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

Oreškovićeve 'grijehe' zastupnici su pobrojali u šest točaka. Zamjeraju mu da se umjesto gospodarstvom, socijalnim pitanjima, otvaranjem novih radnih mjesta, bavio kadroviranjem u represivnom aparatu, da je "držao političku napetost u državi u interesu stjecanja osobne političke moći". Spočitavaju mu da je, kad je trebalo održavati sjednice Vlade, odlazio u SOA-u na razgovore o kojima nije želio ništa reći svojim potpredsjednicima, ni ministrima.

Navode i da je, otkazujući sjednicu Vlade tajanstvenim sastankom u SOA-i, "svjesno od te Agencije napravio politički faktor" u državi, što se, dodaju, može tumačiti i kao uvod u pokušaj "kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata".

Zastupnici vladajuće koalicije Oreškovića prozivaju i za "potpunu odsutnost volje" da surađuje s predstavnicima političkih snaga koje su mu dale povjerenje da vodi Vladu, u prilog čemu navode da je tražio ostavke lidera stranka, Karamarka i Petrova, o čijoj podršci ovisi njegov mandat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara