Orešković nastavio iznositi obranu

TIHOMIR OREŠKOVIĆ, prvooptuženi u suđenju tzv. gospićkoj skupini na Županijskom sudu u Rijeci, u današnjem je nastavku obrane rekao da u tijeku rata u Gospiću nije vidio nijednog mrtvaca osim mrtvih časnika JNA u vojarni nakon zauzimanja.

Orešković je pred Sudskim vijećem pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić ustvrdio kako bi se, ´da se namjeravalo likvidirati Srbe, valjda najprije ubijalo one koji su se neposredno borili protiv nas´, odnosno zarobljene pripadnike neprijateljske vojske. Kazao je da su svi zarobljenici zamijenjeni i da se prema njima postupalo korektno. Rekao je da nije izdavao nikakave zapovijedi hrvatskim časnicima, vojnicima i policajcima u to vrijeme u Gospiću te da nije ´vodio nikakve sastanke´.

Ponovivši kako su sve optužbe protiv njega konstrukcije Josipa Manolića, Orešković je istaknuo da je riječ o političkom obračunu preko njega sa stranom odanom tadašnjem predsjedniku države Franji Tuđmanu u kojoj je bio tadašnji ministar obrane Gojko Šušak.

Kazao je kako se čekalo 10 godina da se pokrene sadašnji postupak, ´da Šuška i Tuđmana ne bude´ jer da su njima bile ´dobro poznate okolnosti zbog kojih se ovdje sudi´. Rekao je kako su optužbe da su Tuđman i Šušak umiješani u gospićke događaje neutemeljeni jer da su upravo oni to htjeli raščistiti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o tvrdnjama da je surađivao s obavještajnim službama, dodao je kako bi ´prije 20 godina bio radio i sa svemircima da bi izborio slobodu i demokraciju u Hrvatskoj´. Naveo je da je Manolić 1991. jednom od djelatnika SZUP-a naredio da ga ubije, ali da to taj nije prihvatio. Kazao je da je na nj još dva puta, 1992. i 1997., pokušan atentat.

Orešković je optužen da je organizirao i naređivao odvođenje i likvidaciju 40-ak civila, uglavnom srpske nacionlanosti na gospićkom području u jesen 1991. Osim njega optuženi su i Ivica Rožić, Mirko Norac, Stjepan Grandić i Milan Čanić.

Suđenje se nastavlja sutra nastavkom Oreškovićeve obrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara