Organizacija američkih država protiv komadanja Bolivije

ORGANIZACIJA američkih država (OAS) je sinoć priopćenjem dala podršku ljevičarskom predsjedniku Bolivije Evu Moralesu pred autonomistički referendum u provinciji Santa Cruz.

Santa Cruz je provincija bogata prirodnim plinom i kao takva ključna za bolivijsku ekonomiju, ali se tamo nalazi gro Moralesovih protivnika. Oni su za vikend organizirali referendum temeljem kojeg će proglasiti autonomiju provincije i njeno pravo da drži vlastite snage sigurnosti.

Morales se žestoko protivi referendumu držeći ga neustavnim i separatističkim, ali je odbacio mogućnost da ga pokuša spriječiti slanjem trupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autonomaški pokret u provinciji Santa Cruz je nastao kao reakcija na Moralesova nastojanja da od Bolivije načini socijalističku državu, odnosno da promiče prava bolivijske indijanske zajednice na račun bjelačkih zemljoposjednika. Moralesov program uključuje masovnu energetskih i telekomunikacijskih poduzeća kao i agrarnu reformu kojom bi se ograničilo privatno vlasništvo nad zemljom. Moralesa također optužuju da na brzinu želi promijeniti ustav kako bi sebi dao jače ovlasti u svrhu provođenja tog programa.

Stalno vijeće OAS-a je načelno stalo na Moralesovu stranu, osudivši svaki pokušaj "kršenja ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Bolivije", ali i pozvavši sve strane na svoj spor pokušaju riješiti mirnim putem.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara