Organizacija za ljudska prava tužila Yahoo zbog pomaganja kineskim vlastima

SVJETSKA organizacija za ljudska prava iz SAD-a (The World Organization for Human Rights USA) u srijedu je podnijela tužbu protiv internetskog giganta Yahooa zbog toga što je pomagao kineskim komunističkim vlastima u prikupljanju informacija koje su omogućile uhićenje i mučenje kineskih disidenata.

Humanitarna organizacija zbog toga od Yahooa traži odštetu te zahtjeva aktivno sudjelovanje u zaštiti svih oponenata kineskih vlasti. Dodaje kako bi čelništvo Yahooa koji posluje i van granica SAD-a, moralo biti svjesnije odgovornosti za svoje djelovanje.

Yahoo je potvrdio predaju podataka o svojim korisnicima na zahtjev kineskih vlasti, dodajući kako djelatnike tvrtke na takvo postupanje prisiljava kineski zakon temeljem kojeg se suprotno postupanje kažnjava kaznenim zakonom.

Glasnogovornik Yahooa Jim Cullinan nije komentirao tužbu protiv kompanije već je rekao kako je razgovor o toj materiji "pogodniji za diplomaciju nego za raspravu o zakonitosti".

Zaključio je kako unatoč tome što su čelnici Yahooa "potreseni činjenicom da se građane Kine pritvara zbog izražavanja svojih političkih pogleda na internetu", tvrtka i dalje namjerava nuditi svoje usluge na teritoriju Kine i to iz uvjerenja kako internet može promovirati promjene i transformirati život u toj zemlji.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara