Organizacije za ljudska prava: Približno 100 mrtvih u američkom zatočeništvu u Iraku i Afganistanu

PRIBLIŽNO 100 zatvorenika umrlo je u američkom zatočeništvu u Iraku i Afganistanu od kolovoza 2005. stoji u izvješću organizacije "Human Rights First".

Skupina američkih odvjetnika izjavila je za BBC da je od zabilježenih 98 smrti, najmanje 34 posljedica samoubojstva i planiranog ubojstva.

U njihovom izvješću stoji da je 11 smrti još uvijek pod sumnjom te da je između 8-12 zatvorenika mučeno do smrti.

Međutim, optužbe su rijetke, a kazne blage, piše u izvješću.

Zastrašujuće je izvješće objavljeno samo tjedan dana nakon što su objavljene nove fotografije zlostavljanih zatvorenika u zloglasnom bagdadskom zatvoru Abu Ghraib.

Velik broj smrti, izravno je povezano s ispitivanjima u američkim zatvorima rečeno je u emisiji BBC-a, "Newsnight".

"Ti se dokumenti temelje na izvješćima američkih ispitivanja, dokumenti smo dobili od vlade ili su izašli van zahvaljujući načelu slobode informacija u Americi." - izjavila je Deborah Pearlstein, urednica spomenutog izvješća.

Međutim, iz Pentagona stižu sasvim drugačije informacije te poručuju da nitko još nije vidio spomenuto izvješće, ali da su upoznati s ozbiljnim optužbama zbog maltretiranja i da će se poduzeti sve potrebne mjere kako bi ih osudili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki ambasadorr u Iraku, dr. Zalmay Khalilzad rekao je za BBC, da su savezničke snage u protekle dvije godine tijekom invazije u Iraku, zatočili više tisuća zatvorenika.

Neki od njih umrli su prirodnim putem, ali bilo je i nekoliko slučajeva čiji je izravan uzrok zlostavljanje zatočenika. Kazao je da se svi slučajevi detaljno istražuju te se izriče kazna za sve nezakonite radnje koje se ondje zbivaju

David Rivkin, bivši savjetnik Bijele kuće rekao je da brojke treba staviti u širu perspektvu.

"Ako je na smrt mučeno 10 ljudi od ukupnog broja od 100.000 zatočenih u Iraku i Afganistanu, to je "dobra brojka" u odnosu na oba svjetska rata i većinu civiliacijskih kaznenih sustava."

"To nije skandal. Loše se stvari događaju u  zatičeništvu. Mnogi od njih su umrli bez razloga i mi tu ne možemo ništa učniti"- dodao je.

Britanski Amnesty International od Amerike i njenih saveznika očekuje potpuno nezavisnu istragu svih smrti koje su pod sumnjom i incidenata koji su posljedica mučenja i drugih oblika maltretiranja.

M.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara