ORGANIZIRANI KRIMINAL I KORUPCIJA ODRAZ SLABOSTI DRŽAVE

Sudionici današnje rasprave "Između devijacije i normalnostiodnos sistema spram korupcije i organiziranog kriminala" složili su se s tezama autora dviju knjiga o korupciji da su organizirani kriminal i korupcija odraz slabosti države.

Rasprava o organiziranom kriminalu i korupciji, u organizaciji njemačke fundacije Heinrich Boell Stiftunga, održana je povodom pojavljivanja knjige "Balkanska mafija" austrijskog novinara Norberta Mappesa-Niedieka i "Organizirani kriminal i korupcija u Hrvatskoj" Darka Petričića koje je ta fundacija objavila zajedno sa zagrebačkim izdavačima.

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Ivan Pađen smatra da postoje pravni poticaji za korupciju i organizirani kriminal u Hrvatskoj, među ostalim, zbog nedovoljne zakonske uređenosti odvjetništva, javnog bilježništva, a dijelom i državnog odvjetništva i sudstva. Njihov, kako je rekao, monopolistički položaj u društvu bez odgovornosti, Pađen smatra jednom od kočnica hrvatskog pravnog sustava.

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta smatra da se korupcija tolerira kao gotovo normalnom pojavom, iako teče proces osvještavanja njene pogubnosti za svako društvo. Zauzeo se za dekriminalizaciju kaznenog djela davanja mita jer to smatra preduvjetom za učinkovitije kažnjavanje primanja mita.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor sa zagrebačkog Pravnog fakuleta Josip Kregar ustvrdio je da se nakon početnih "bučnih" najava o odlučnom suzbijanju korupcije u Hrvatskoj nije uspjelo izgraditi ni zakonski ni institucionalni okvir da bi se to uistinu i provelo u praksi. Tome, po njegovom mišljenju, pogoduje i izostanak oštrije društvene osude organiziranog kriminala i s njim nužno vezane korupcije, jer svi noviji oblici organiziranog kriminala traže pokroviteljstvo vlasti i politike.

Kao očigledne primjere nerazlikovanja prava od neprava i kao otvaranje puta korupciji naveo je, među ostalim, besplatno ustupanje poslovnog prostora privatne tvrtke Atlantic Trade za potrebe dviju uprava Ministarstva vanjskih poslova, te najavu zagrebačkih gradskih vlasti da stanove u vlasništvu grada prodaju "nasilnicima koji su u njih nazakonito ušli".

(Hina) xggrb yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara