Ortynski: Ubojstvo Ivane Hodak nije zločin iz strasti

Ortynski: Ubojstvo Ivane Hodak nije zločin iz strasti

BIVŠI glavni državni odvjetnik RH Radovan Ortynski je prilikom današnjeg gostovanja u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" izjavio kako ne vjeruje da je ubojstvo Ivane Hodak bilo zločin iz strasti.

Ortynski je, odgovarajući na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića, rekao kako je bio iznenađen ubojstvom, odnosno da nije pretpostavljao da bi netko mogao počiniti takav potez. Prema njegovom mišljenju, ono je bilo dobro organizirano i njegov naručitelj najvjerojatnije ne bi bio previše odvraćen da je kojim slučajem obitelj Hodak imala policijsku zaštitu.

Najveći dio emisije je bio posvećen karijeri Ortynskog kao istražnog suca, te kratkom i neslavno mandatu glavnog državnog odvjetnika nakon kojeg više nije mogao naći posao. Ortynski se također osvrnuo i na isto tako neslavno završeni proces protiv tzv. zločinačke organizacije.

Prema mišljenju Ortynskog, proces je propao zato što su u tom procesu korišteni pravni i drugi instrumenti koje su talijanske vlasti bile koristile u borbi protiv mafije, ali je problem u tome "što nismo imali talijanske suce". Ključni trenutak je bila podjela optužnice na dva djela, koja je dovela do razvodnjavanja procesa i oslobađajućih procesa. Ortynski je rekao kako se ne smatra odgovornim za to, s obzirom da je tada proces vodila državna odvjetnica Dunja Pavličić-Patak na osnovu podataka koje je bio prikupio kao istražni sudac.

Ortynski je ponovio svoje pritužbe na nedostatak suradnje s policijom, kao i optužbe da su informacije o istražnim akcijama "curile" kriminalcima. Ipak je naveo kako su se ti problemi intenzivirali s promjenom vlasti 2000. godine, kada je ministra unutarnjih poslova Ivana Penić zamijenio Šime Lučin te mu oduzeo vrlo dobru ekipu policajaca s kojom je prethodno bio surađivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Organizirani kriminal se ujedinio i sklopio pakt o nenapadanju s državom"

Bivši glavni državni odvjetnik je, s druge strane, priznao kako je i 1999. i 2000. godine, odnosno neposredno nakon što je imenovan na svoju dužnost, postojala politička volja za obračun s organiziranim kriminalom. Ona je, međutim, nakon određenog vremena nestala.

Organizirani kriminal, koji je bio podijeljen u dva suprotstavljena klana, se u međuvremenu ujedinio i sklopio svojevrsni "pakt o nenapadanju" s državom. Njegovi predstavnici su izašli iz poslova kao što je trgovina drogom i krađa skupocjenih automobila, i umjesto toga su, po uzoru na talijansku mafiju, kapital uložili u građevinarstvo te postali ugledni poduzetnici i članovi društvene kreme.

Ortynski smatra kako je glavni motiv države za takav pakt bilo nastojanje da se postigne "mir na ulicama" odnosno više ne bude likvidacije. Sada je, međutim, jasno kako toga nema, odnosno da je stanje sigurnosti u Hrvatskoj lošije nego prije osam godina.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara