Oružani obračuni i masovno krvoproliće na ulicama Rio de Janeira

JUČER su na području Rio de Janiera zabilježena dva veća oružana obračuna u kojemu je sudjelovala policija te zaraćene narko-bande, pri čemu je ubijeno 19 ljudi.

Oružani sukob je izbio kada su dvije suparničke bande nastojale izboriti kontrolu nad trgovinom drogom u sirotinjskoj četvrti Morro da Mineira. Njihov sukob je toliko eskalirao da je zbog njega zatvoren promet u središnjem dijelu grada.

Sukob se postupno proširio i na lokalno groblje, i upravo u trenutku kada su se tamo održavali pogrebi. Lokalna TV je prikazala snimke članova pogrebne povorke kako bježe glavom bez obzira.

Nakon što je sukob završio, policija je na poprištu događaja izbrojala čak 13 leševa.

Istog dana je policija likvidirala šest pripadnika bande krijumčara drogom prilikom prepada na vozilo kojim se prevozilo 3000 vrećica kokaina.

U Brazilu se posljednjih godina bilježi sve veća eskalacija nasilja, a za što mnogi odgovornima drže dobro organizirane bande u sirotinjskim četvrtima, od kojih su neke, poput "Commando Vermelho", od brazilskih favela stvorile države u državi. U mnoge od tih četvrti se policija ne usudi otići, odnosno njene akcije tamo više sliče na kaznene ekspedicije nego na pokušaj provođenja zakona.

Nasilje, koje je dosada uglavnom bilo ograničeno na sirotinjske četvrti, pa stoga i van zanimanja svjetske javnosti, je svojom eskalacijom počelo izazivati sve veću zabrinutost brazilskih turističkih djelatnika. Tako su prošle godine u Sao Paulu napadi narko-bandi na policijske postaje izazvali scene koje se obično mogu vidjeti samo na iračkim ulicama.

D.A.Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara